• 4 nov. 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • BARCELONA Redacció

CDC demana també màxim consens per a una pregunta “ambiciosa i clara”


El president de l’Eurocambra descarta que Catalunya causi inestabilitat a la UE

El PSC insisteix que no renunciarà a la consulta, encara que la veu més probable si governa el PSOE

El secretari d’organització de CDC, Josep Rull, va apel·lar ahir al màxim consens entre els partits catalans favorables al dret a decidir per pactar una pregunta “ambiciosa i clara” en la consulta que s’ha de celebrar el 2014. Rull es va referir a les “aparents discrepàncies” que mantenen els partits catalans sobre aquest tema i va reclamar “una sola veu”, ja que Catalunya no “es pot permetre el luxe de desafinar” en aquest assumpte. “El dret a decidir és massa important per callar, però també és massa important com perquè es perdi en el soroll”, va assenyalar el dirigent de CDC, que va citar els partits a buscar la unitat al Parlament i els va reclamar que donin “una imatge potent i d’unitat”. Alhora, va subratllar el compromís de la seva formació de “construir un nou Estat d’Europa”.

ROSER VILALLONGA / ARXIURull, en una roda de premsa a la seu de Convergència

La crida al consens entorn d’aquest tema se suma als pronunciaments dels últims dies dels partits implicats en la consulta sobre com ha de ser la pregunta. Oriol Junqueras des d’ERC i diferents portaveus de CDC volen una pregunta clara amb dues possibles respostes, mentre que Josep Antoni Duran Lleida, d’UDC, aposta per una pregunta, només una, però que permeti respostes “més enllà del blanc i el negre”, i que impliquin diferents opcions “que no siguin la secessió o l’assimilació i submissió”, segons va defensar en un article d’opinió a La Vanguardia en el qual va fixar els eixos de la tercera via, que també avala el PSC.

Fixar la pregunta i la data de la consulta és el gran desafiament i en aquest marc cal situar les crides al consens. Dissabte, Duran i el socialista Pere Navarro coincidien a reclamar que la pregunta ha de ser fruit del diàleg i del consens entre els partits que donen suport a la consulta i no de la imposició d’un d’ells, en al·lusió a ERC, que demana “una pregunta clara i una resposta explícita”.

El portaveu del PSC al Parlament, Maurici Lucena, es va reafirmar ahir en la defensa del dret a decidir i va deixar clar que el seu partit “no renunciarà” a la consulta. “És molt difícil, amb la consciència nacional que hi ha a Catalunya i amb un 80% a favor de la consulta, que no s’acabi celebrant a mitjà o llarg termini”, va dir el dirigent socialista, que va assenyalar que és un “engany massiu” que CiU i ERC diguin que se celebrarà el 2014 quan “en privat” admeten que no serà possible. Lucena va assegurar que veu “molt més probable que se celebri amb un Govern del PSOE que amb un del PP”.

Sobre el debat sobiranista, el president del Parlament Europeu, Martin Schulz, està convençut que no afectarà l’estabilitat d’Europa, va dir ahir a TV3. Schulz va evitar posicionar-se sobre què passaria si Catalunya decideix independitzar-se, ja que “no és una qüestió” de l’Eurocambra, però sí que va advertir que “s’equivoquen” els partits que vulguin convertir les eleccions europees en plebiscitàries.