• 8 nov. 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • JOSEP GISBERT Barcelona

CIU rebutja la consulta unilateral si no hi ha acord amb l’estat

ERC marca distàncies amb la federació i vota a favor de la convocatòria

Marta Rovira replica a Joana Ortega que “la logística no complicarà l’acord polític” sobre la data de la consulta

Desde la página 1 CiU va votar ahir en contra de la possibilitat de convocar la consulta d’autodeterminació de manera unilateral si l’Estat espanyol no n’autoritza la celebració. Va ser en el ple del Parlament, en una moció presentada per la CUP, que va propiciar, a més, que es visualitzés la diferència de criteri que hi ha en aquest assumpte amb ERC, que sí que la va secundar.

La votació dels diputats d’ERC i els de CiU va ser dispar en la moció de la CUP sobre la consulta

La iniciativa de la CUP plantejava que el 2014 se celebrés un referèndum amb una pregunta explícita sobre la independència i que en el supòsit que fos bloquejat per l’Estat espanyol es convoqués igualment de “forma unilateral” des de Catalunya. CiU va rebutjar tal pretensió amb l’argument que, encara que se “sentia còmoda” amb algunes de les propostes, el Parlament ja havia fixat un full de ruta clar per poder convocar la consulta, per mitjà de la comissió d’estudi del dret a decidir, i que el que no convenia ara era trencar el consens entre els partits favorables al referèndum, sinó “estar més units que mai”, va dir el diputat David Bonvehí. El representant de CiU va considerar, de fet, que la moció de la CUP era un “mal favor” a la marxa del procés sobiranista, en la mesura que podia propiciar la divisió entre els defensors, com efectivament es va evidenciar en la votació, si més no des del punt de vista formal.

CiU es va alinear, així, amb les tesis contràries de PSC, PP i C’s, mentre ERC votava a favor de la iniciativa de la CUP i intentava restar transcendència a la discrepància amb el soci parlamentari –“no passa absolutament res”, va precisar Marta Rovira–, perquè era molt proper l’acord que fixaria la data i la pregunta de la consulta. ICV-EUiA també va recolzar l’eventual convocatòria unilateral de la consulta, però es va desmarcar en canvi, amb una abstenció, que hagués de versar explícitament sobre la independència i la pregunta inclogués el concepte. El resultat va ser que la moció per “promoure el referèndum de forma unilateral, habilitant tots els mecanismes a l’abast per fer-ho possible, en el cas que es constati el bloqueig de l’Estat espanyol a deixar votar al poble català per decidir el seu futur” es va rebutjar per 37 vots a favor i 95 en contra, amb les quatre formacions que sobre el paper defensen l’exercici del dret a decidir separades, dues en cada bàndol.

La votació va coincidir amb la polèmica suscitada per unes declaracions de la vicepresidenta Joana Ortega sobre, precisament, la data de la pregunta. Malgrat que la instrucció traslladada pel president de la Generalitat, Artur Mas, als consellers havia estat la de guardar silenci sobre tot allò relatiu a la pregunta de la consulta, unes manifestacions de la consellera de Governació i dirigent d’UDC, dimecres a la nit a Catalunya Ràdio, en el sentit que el Govern descartava, “per raons logístiques, no polítiques”, celebrar-la abans d’octubre del 2014 van destapar la caixa dels trons. La vicepresidenta es referia, en concret, a què si el Govern espanyol no autoritzava la utilització del cens electoral per al referèndum i s’havia de confeccionar un cens propi i alternatiu, seria extremament complicat i portaria el seu temps.

L’al·lusió a una “presumpta demora” no va agradar, en qualsevol cas, a ERC, en nom de la qual Oriol Junqueras es va mostrar convençut que no s’ha d’esperar a l’octubre per celebrar la consulta, perquè “les coses bones, com més aviat millor”, i la secretària general dels republicans, Marta Rovira, va puntualitzar que “les qüestions logístiques no ens faran complicar l’acord polític”.

En nom del Govern, el conseller de Presidència, Francesc Homs, va intentar refredar la controvèrsia recordant que la data de la consulta no es decidirà fins al desembre, “que és el que està acordat per part de les forces polítiques catalanes”. “Totes les aportacions que hi pugui haver es tindran en compte, però al final això requereix d’un acord dels grups polítics, del Parlament i del Govern, i fins al desembre no hi haurà novetats”, va concloure. I el PP, en el sentit absolutament contrari, va intentar burxar en les diferències entre les formacions sobiranistes amb l’afirmació d’Alicia Sánchez-Camacho que el que fa Joana Ortega és “donar llargues” a ERC sobre la data de la consulta perquè “en realitat sap que no se celebrarà”.