El Punt Avui.

“Volem Catalunya tal com és”

conciliar Rubalcaba reconeix el paper del PSC en el debat sobiranista i l'insta a perseverar per “reconstruir junts” unes relacions deteriorades gest El líder del PSOE reivindica el model federal dins un discurs patriòtic

11/11/13 02:00 MADRID - MONTSE OLIVA

Els de Navarro reben una llarga ovació al final de la conferència


Amb un aspecte força consumit i gairebé sense veu per culpa d'un fort refredat, Alfredo Pérez Rubalcaba va treure les urpes davant la plana major del socialisme espanyol per deixar-los clar que, encara que la totpoderosa Andalusia li hagi donar una mica d'oxigen davant els conspiradors que volien dinamitar-li la conferència política, mentre tingui un alè de vida política, qui marca la pauta al partit és ell. Així, i en contraposició al discurs del dia abans de l'espanyolisme descarnat de Susana Díaz i les seves contínues apel·lacions perquè el PSC deixi d'enredar amb el dret a decidir i abraci la unitat d'Espanya –sense matisos–, el secretari general del PSOE, conscient que els socialistes catalans s'han convertit en l'ase dels cops de la resta de territoris, va voler tenir un gest conciliador cap als de Pere Navarro, als quals va encoratjar a continuar “treballant” per poder “seguir vivint junts des del respecte i l'afecte mutus”. Rubalcaba està convençut que s'han de poder refer els ponts entre Catalunya i Espanya des de “la unitat i la diversitat”. “Els socialistes volem Catalunya amb nosaltres, i la volem tal com és, i estem convençuts que la major part de catalans estimen Espanya i la senten seva”, reblava.

Aquesta reflexió del líder del PSOE va provocar el primer gran aplaudiment al seu discurs. Fins i tot Navarro –que va acabar aixecant-se per saludar– se'n feia creus de la llarga ovació que va rebre el PSC de tot el plenari. Més tard, el primer secretari no amagava que l'havia “emocionat” pel fet que es tracta d'una situació gairebé inèdita.

Navarro argumentava que, després de “mesos difícils”, els catalans sortien de la conferència convençuts que “Espanya estima Catalunya” i, sobretot, que disposen del “suport públic i explícit” del PSOE a les propostes de la seva direcció, malgrat que des que el sobiranisme ha anat agafant embranzida les topades entre els dos partits socialistes han estat contínues i han quedat paleses en dues votacions al Congrés. Tot i això, Rubalcaba mai no s'ha deixat arrossegar per les veus que exigien duresa cap al PSC o una ruptura de les relacions, si bé sempre els ha deixat molt clar que mai no acceptarà que s'exerceixi el dret a decidir.

Membres de la direcció de Navarro asseguraven ahir que Rubalcaba ha volgut evidenciar davant el PSOE que ell és un “aliat” del PSC, i recordaven la llarga travessia del desert en la reivindicació del model federal, en una època en què les reclamacions del PSC sonaven “exòtiques” i fins i tot “estrafolàries” enmig de l'“Espanya plural” de Zapatero i l'“Espanya uniforme” de Bono o de Rodríguez Ibarra. De fet, ara tornen a guanyar terreny els partidaris de no complicar-se l'existència i assimilar el discurs espanyolista del PP.

Després de la firma del document de Granada, el passat mes de juny, en què diverses federacions socialistes van esforçar-se per minimitzar els avenços que volia atribuir-se el PSC, els catalans havien reclamat a Rubalcaba diversos cops que validés públicament l'acord perquè no quedés com una proposta “retòrica” o “buida de contingut” per respondre a la necessitat dels de Navarro d'exhibir una tercera via. “Si no ens esforcem a vendre el federalisme tindrem un problema de credibilitat”, deien.

Concepte federal

Ahir, doncs, Rubalcaba va tenir un segon gest cap al PSC i, després de recordar la proposta de reforma de la Constitució per reconduir l'estat autonòmic cap a l'estructura federal –emfasitzant l'acord de Granada– va admetre que aquesta és la primera vegada en 30 anys que el socialisme espanyol gosa explicitar el concepte federal. “És força contradictori, si tenim en compte que als nostres estatuts la paraula s'esmenta en 204 ocasions”, ironitzava. Segons el líder del PSOE, ser federal és “respectar la diversitat de tots els pobles d'Espanya” i, alhora, garantir la “solidaritat” i la “igualtat entre tots els espanyols”. “Federal és Alemanya, és Àustria i és l'Europa que volem construir”.

No va passar per alt enviar un missatge al PP, que els acusa de tebis “en la defensa d'Espanya”, però també als sobiranistes, perquè interioritzin que les seves aspiracions tampoc no tenen cabuda en el projecte socialista pel fet que, més enllà que pregonin la diversitat, “el seu projecte és Espanya”. “No hi ha cap partit que tingui tanta passió per Espanya i pels espanyols”. “No som nacionalistes, som socialistes, i tenim passió per la gent”, subratllava.

Discurs d'esquerres

Rubalcaba va recuperar un discurs d'esquerres: reforma fiscal que eximeixi els pobres; defensa aferrissada de la igualtat, laïcitat, denúncia dels acords amb la Santa Seu, dació en pagament, blindatge del que és públic, amb més presència en les protestes al carrer... L'únic que no qüestiona el PSOE és la monarquia, i això va provocar xiulets en el plenari. És gairebé el discurs que va assajar en la campanya del 2011, però ahir sonava amb més força, mentre que en aquell moment resultava increïble sobretot perquè acabava de sortir de La Moncloa. Tanta contundència va voler exhibir que va dir: “Companys, ha tornat el PSOE!”, cosa que va fer que més d'un dirigent dubtés que estigui pensant a retirar-se.

L'Estat autonòmic ha funcionat, però hem d'anar cap a l'estructura federal. ‘Federal', la paraula. Ens ha costat 30 anys dir-la
El PSOE surt de la conferència política fort, unit i amb les idees clares. El PSOE ha tornat, companys! Som el PSOE
Tenim l'obligació de configurar un projecte com més aviat millor; ara hi hem posat un gra de sorra
Carme Chacón
EXDIPUTADA DEL PSC
Rubalcaba ha expressat la seva estima pel paper i per les propostes dels socialistes catalans
Pere Navarro
PRIMER SECRETARI DEL PSC
D'aquesta trobada,
i després dels discursos, el PSOE
i Rubalcaba 
surten reforçats
Patxi López
SECRETARI GENERAL DEL PSE
Aquest país necessita la igualtat
i la solidaritat, les quals el PSOE
sempre ha defensat
Susana Díaz
PRESIDENTA D'ANDALUSIA
Els socialistes sortim molt millor de com vam arribar a la cita. Ha estat una gran conferència
Eduardo Madina
DIPUTAT DEL PSOE

LES FRASES DE RUBALCABA

Hem de refer la relació
de Catalunya amb la resta d'Espanya, des de la voluntat de seguir junts i des del respecte i l'afecte mutus
No hi ha cap partit que tingui tanta passió per Espanya, per la seva gent, les seves llengües, per la seva cultura i per la igualtat
Avui hi ha una sortida més potent 
de la crisi, i per garantir el futur de l'estat del benestar
Joaquim Puig
SECRETARI GENERAL DEL PSPV

Guanyadors, perdedors i supervivents

El pes d'Andalusia, juntament amb el pacte forjat amb Catalunya, Astúries i el País Valencià, va permetre frenar el conat de rebel·lió d'alguns líders territorials per convertir la conferència en la disputa per les primàries. A banda d'alguns caps visibles de la revolta fallida contra Rubalcaba, hi ha qui també hi veia l'ombra de Chacón, la qual, segons alguns dels presents, va sortir de la trobada abans que acabés el discurs del secretari general. Susana Díaz és la clara vencedora de la cita, però necessita temps per consolidar-se. Per això ja li va bé donar una treva a Rubalcaba perquè prepari el relleu i així ella tindrà més força per influir-hi. El líder del PSOE, una vegada més, s'ha erigit en el gran supervivent. Ara ja té el seu propi projecte i ahir en va poder presumir sense cap oposició.

Darrera actualització ( Dilluns, 11 de novembre del 2013 02:00 )