El Punt Avui

Instal·lats en la crisi

AVUI Navarro vol iniciar una nova etapa apostant pel discurs social malgrat els continus xocs, interns o amb el PSOE, pel dret a decidir FUTUR La ruptura del PSC és encara lluny però alguns díscols ja es veuen al Grup Mixt o fora del partit

13/11/13 02:00 BARCELONA - SERGI PICAZO

El PSC ha viscut instal·lat en un particular Dragon Khan durant els gairebé dos anys de lideratge de Pere Navarro. Aquesta setmana s'ha visualitzat un nou capítol del xoc de trens socialista. El nucli dur del partit ha decidit endurir la seva estratègia contra el sobiranisme i farà un últim intent de convèncer els sectors crítics amb un cimera aquest divendres. Els dubtes sobre el dret a decidir, la manca de propostes per fer front a la crisi econòmica, els casos de corrupció municipal i, en general, el poc ús de la democràcia interna són alguns dels causants d'una sèrie de conflictes –amb els díscols i amb el PSOE– continuats en els últims tres anys i, sobretot, en els darrers mesos. El sismògraf socialista detecta terratrèmols cada cop més intensos i més sovint. Navarro mantindrà el rumb. No en té cap dubte. L'objectiu, però, segons expliquen dirigents presents en l'última executiva del partit, és substituir la “tensió nacional” per la “tensió social”.

La majoria de terratrèmols apareixen al carrer Nicaragua quan s'han de prendre decisions sobre l'espinosa qüestió sobiranista. El primer sisme, de 8 graus a l'escala de Richter, va ser la Declaració de Sobirania de Catalunya. Cinc diputats socialistes decideixen desobeir les ordres de la direcció i s'abstenen, mentre la majoria hi vota en contra, quedant situats al costat del PP i Ciutadans. Els sectors crítics catalanistes van ressorgir amb força després d'aquell moment. Però només un mes després Navarro fa un cop de timó al Congrés i ordena als seus votar en contra del PSOE per primer cop. El PSC vota a favor d'una consulta per l'autodeterminació pactada i legal a proposta de CiU. Ara el conflicte canvia de vorera. El PSOE s'indigna, multa els catalans i, a més, es carrega un pes pesant com José Zaragoza del càrrec de secretari general adjunt del grup Socialista al Congrés. Mesos després va dimitir de l'executiva del PSOE pel cas de les escoltes de Método 3.

De Zaragoza a Chacón

El conflicte PSC-PSOE ha tingut una víctima col·lateral en Carme Chacón. La que va ser cap de llista del socialisme català a les eleccions espanyoles va deixar l'escó i va marxar a Miami després del seu fracàs per guanyar el lideratge del partit davant d'Alfredo Pérez Rubalcaba. El PSC, que havia donat suport a Chacón, ha patit diverses desavinences amb la dirigent d'Esplugues.

Aquesta setmana, en canvi, Navarro ha iniciat un nou idil·li amb Rubalcaba aprofitant l'aposta per la reforma federal de la declaració de Granada, tot i que, obviant el nul suport del PSOE a la consulta. Amb l'excepció de l'ensurt al Congrés provocat per UpyD el mes passat, Navarro i Rubalcaba han anat teixint una major sintonia i, fins i tot, van fer junts una trobada oficial amb Artur Mas.

La ruptura interna del partit és encara llunyana. És difícil que Agrupament Socialista o Avancem trenquin el carnet per decisió pròpia. Ja coneixen l'experiència d'Ernest Maragall amb Nova Esquerra Catalana. Tot i això, algunes veus entreveuen que, en cas d'una nova divisió en votacions al Parlament, podria provocar expulsions dels díscols cap al Grup Mixt. Fins i tot un exdiputat del partit explica, a aquest diari, que si no hi ha primàries per escollir el candidat a les properes eleccions es plantegen deixar el partit per formar una plataforma que donés suport a ICV o ERC.

LES XIFRES

5
diputats del PSC
van desobeir l'ordre de votar en contra de la Declaració de Sobirania al Parlament.
14
diputats del PSC
al Congrés van desmarcar-se del PSOE en una moció d'UPyD contra el dret a decidir de Catalunya.
25
per cent va ser el suport als crítics
liderats per Joan Ignasi Elena en el darrer congrés del PSC. Va guanyar Navarro.

Caiguda lliure a les enquestes

L'oficina de Navarro a la seu del PSC al carrer Nicaragua rep un ensurt rere un altre cada cop que apareix una enquesta, ja estigui feta a Madrid com a Barcelona. El seu suport electoral es redueix inexorablement i només es veu matisat pel descens de la CiU d'Artur Mas. El darrer baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió afirma que en unes eleccions al Parlament de Catalunya el PSC quedaria com a quart partit per darrere d'ERC, CiU i ICV-EUiA i, segons algunes enquestes publicades pels mitjans de comunicació, quedaria fins i tot per darrere de Ciutadans. Però, cap on se'n van els votants del PSC? Segons el CEO, el major percentatge es fuga cap a l'abstenció: un 9%. Entre els que se'n van a a altres partits destaca el 8%, que ara votaria ERC. També hi ha fugues cap a ICV (6%, els més d'esquerres) o cap a C's (6%, els espanyolistes).

Darrera actualització ( Dimecres, 13 de novembre del 2013 02:00 )