• 13 nov. 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • JORDI BARBETA Jerusalem. Enviat especial

El president demana al PSC “una última reflexió”

El president deplora que els socialistes baixin del tren del dret a decidir quan s’està fent “el que ells demanaven”

El president adverteix que “no és moment de baixar del tren, però en tot cas el tren no s’aturarà” Després de la conferència del PSOE, la cúpula del PSC vol evitar una altra votació separada al Congrés

“Una última reflexió abans de baixar del tren del dret a decidir”. Aquesta va ser la petició amb un to de certa gravetat que li va fer ahir el president de la Generalitat, Artur Mas, al Partit dels Socialistes de Catalunya. Mas va haver de considerar molt necessària i urgent la seva apel·lació perquè la va fer al mateix palau presidencial del president d’Israel, després de reunir-se amb Shimon Peres.

JIM HOLLANDER / EFEArtur Mas va fer una ofrena floral al Museu de l’Holocaust i va deixar-hi la seva insígnia de la Generalitat

“Ara no és moment de baixarse del tren”, va insistir el president de la Generalitat. Mas es va mostrar desolat per l’actitud de rebuig del PSC a l’acord dels partits catalanistes que consisteix a portar al Congrés dels Diputats una proposta conjunta perquè l’Estat delegui en la Generalitat la competència estatal de convocar referèndums. En cas d’arribar-se a un acord al Congrés, el Govern podria convocar legalment la consulta. L’argument del president Mas era el següent: “El PSC ha demanat sempre una consulta legal i acordada i hem fet el que demanava, però al primer pas que fem, decideix baixar del tren... No ho entenc i si ho entenc, penso pitjor encara”. Mas ho va deixar clar: “Tenim un gran interès que el PSC no es baixi del tren, estem fent tot el possible per poder celebrar una consulta legal i acordada com volien els socialistes, però si el PSC es baixa, el tren no s’aturarà, seguirem el nostre camí perquè el poble de Catalunya sigui escoltat i pugui votar per decidir el seu futur”. La tesi del Govern és que el concurs del PSC és “important però no determinant” i que “depèn més el PSC de la consulta, que la consulta del PSC”.

Pere Navarro assegura que no se sent “atrapat”, però no cessa el degoteig de baixes de militants històrics del PSC per l’actitud de la direcció davant la consulta i continua la incorporació d’antics líders de referència –Nadal, Royes, Tura, Dalmau, Arqué– al Pacte Nacional pel Dret a Decidir que el PSC no subscriu.

En l’ambient gravita la influència de la recent conferència política del PSOE. Els socialistes espanyols han tornat a rebutjar el dret a decidir dels catalans i han advertit seriosament el PSC en un moment en què augmenten les veus partidàries de refundar el PSOE a Catalunya. Si els socialistes catalans donessin suport a la iniciativa catalana al Congrés, tornarien a trobar-se en situació de conflicte amb el PSOE, per això prefereixen que no es doni la circumstància.

Així, el PSC intenta curar-se en salut, de manera que no votant a favor al Parlament, no es veurà obligat a votar el mateix al Congrés i enfrontar-se al PSOE. Sobre aquest assumpte, Mas va arribar a dir que “el PSC ja ha votat diferent del PSOE en dues ocasions, així que ja ha perdut la virginitat i tot hauria de ser més fàcil”. El president es va mostrar sobretot decebut per l’actitud dels socialistes catalans i va lamentar que “un partit tan important com el PSC no tingui les idees clares i actuï tan sense nord en un assumpte de tanta transcendència per al país”. En un moment donat va assenyalar el president que “un líder polític no pot canviar les seves conviccions perquè un dia li aplaudeixen d’allò més o perquè li xiulen”, en clara referència a l’ovació que li va dedicar la conferència política del PSOE a Pere Navarro el passat cap de setmana quan es va representar la presumpta superació de les diferències.

La posició ara del partit que lidera Pere Navarro consisteix a carregar tota la responsabilitat en la negociació que pugui dur a terme el Govern de la Generalitat amb el Govern espanyol i que s’està demostrant un diàleg impossible. Ahir mateix se li va plantejar a la vicepresidenta del Govern espanyol la iniciativa constitucional catalana, i Soraya Sáenz de Santamaría va continuar interpretant-la com un atemptat a la sobirania que, va repetir, “resideix en el poble espanyol, és a dir, en tots els espanyols i no només en una part”. Va ser el mateix portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran Lleida, qui es va encarregar de recordar-li que la delegació de competències estatals en una comunitat autònoma ja es va fer durant el mandat de José María Aznar per substituir la Guàrdia Civil pels Mossos d’Esquadra en el control del trànsit a les carreteres catalanes.