• 13 nov. 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • BEATRIZ NAVARRO Brussel·les. Corresponsal

Brussel·les perd la paciència amb Wert

Rajoy defensa el ministre després que atribuís a la UE una retallada a l’Erasmus

Educació va dir dilluns que es rebria la meitat de fons de la Unió Europea LA RESPOSTA DE LA UE Espanya ingressarà un 4% més de fons per a intercanvis universitaris REACCIÓ CONTUNDENT La Comissió Europea qualifica de ximpleria la retallada anunciada per Wert EL FUTUR DELS AJUTS Els nous criteris de repartiment tindran en compte la població de cada país

Desde la página 1 Els intents del ministre d’Educació José Ignacio Wert d’implicar Brussel·les en la seva decisió de retallar les beques al popular programa Erasmus han esgotat la paciència de la Comissió Europea, que ahir va fer servir termes molt durs per desqualificar l’anunci del ministeri sobre una pretesa reducció dels ajuts a Espanya.

EFEEl portaveu comunitari d’Educació, Dennis Abbott, va replicar Wert al migdia: va negar la pretesa reducció dels ajuts

Aquestes al·legacions són “completament errònies”, va replicar el portaveu comunitari d’Educació, Dennis Abbott, després de conèixer-se que Wert va advertir abans-d’ahir els representants de les comunitats autònomes que s’acostaven retallades per part de la UE en aquest programa. Brussel·les ho nega: Espanya rebrà un 4% més de fons l’any entrant per a intercanvis universitaris, 53 milions d’euros, una quantitat que anirà creixent any rere any d’aquí al 2020 gràcies a l’augment d’aquesta partida en el nou pressupost de la UE (augmenta un 40%).

El Govern espanyol, van dir fonts del Ministeri d’Educació abans-d’ahir a diversos mitjans, va afirmar en canvi que amb els nous criteris de repartiment dels ajuts Espanya sortirà perjudicada: l’any vinent rebrà la meitat de fons i podrà becar a la meitat de joves.

Tenen sentit aquestes afirmacions? La resposta del portaveu comunitari va ser inusualment franca. “M’agradaria dir-ho de forma més diplomàtica, però això són ximpleries”, va respondre Abbott ahir al migdia a un periodista que es va fer ressò de la interpretació que fa el ministeri de la reforma del programa Erasmus. El terme anglès utilitzat ( rubbish, en la cita original: escombraries en sentit literal i ximpleries o disbarats en sentit figurat) va causar un fort disgust en el Govern i el Partit Popular, que van tractar de canviar el focus del debat arremetent contra el to ’“impropi” que va fer servir el portaveu. Abbott, per la seva part, va rebre ahir diverses trucades de la Representació Permanent d’Espanya davant la UE demanant explicacions.

El president del Govern, Mariano Rajoy, va expressar a París el seu “ple i total suport” al ministre d’Educació i va considerar que la polèmica sobre les beques Erasmus és fruit d’un “malentès”. El president del Govern va valorar que Wert “està dirigint la reforma més important dels últims temps a Espanya, que és la reforma de l’educació”, informa Lluís Uría. María Dolores de Cospedal va considerar que es tracta d’“un terrible malentès”, i Ramón Valcárcel, president de Múrcia i el Comitè de Regions de la UE, va demanar “respecte” per a Wert. “Es pot dir a una persona ‘vostè menteix’ de mil maneres diferents”, va afegir.

La polèmica té el seu origen en la reunió que el ministre va mantenir dilluns amb representants de les comunitats autònomes. A la sortida, la consellera d’Educació d’Astúries, Ana González, va explicar que Wert els havia avançat que l’any que ve arribaran a Espanya menys fons per fomentar la mobilitat dels estudiants universitaris.

Poc després, fonts del ministeri van assenyalar a diversos mitjans de comunicació a Madrid que el proper any es rebrà la meitat de fons i es podrà becar a la meitat d’universitaris. Es passarà “de 40.000 a 20.000”, van concretar. Ahir el servei de premsa del ministeri va acusar a la premsa de malinterpretar les seves paraules (una cosa sorprenent ja que tots els mitjans les van entendre de forma similar) i va matisar que la reforma “podria donar peu a una disminució del nombre de becaris (...) a canvi d’un substancial augment dels fons que en rep cada un”.

Aquesta versió encaixa millor amb els canvis que prepara la UE per al programa, aprovats “per unanimitat, és a dir, també per Espanya”, va recalcar Abbott, al consell de ministres d’Educació. Els nous criteris de repartiment tindran en compte la població de cada país —com afirma el ministeri— però també es tendirà a premiar les institucions que més participin en els programes. Les dues claus afavoreixen Espanya (vegeu la informació adjunta). Fonts de la Comissió Europea van lamentar que aquestes polèmiques, que atribueixen a un intent de carregar la Unió Europea amb la seva decisió de retallar les beques, puguin perjudicar la reputació d’un dels programes que millor representen l’ideal europeu.