El Punt Avui

Duran i Rubalcaba pressionen Rajoy perquè obri la seva via

contacte Els portaveus de CiU i del PSOE es reuneixen al Congrés dividits pel dret a decidir però des de la convicció que per continuar “junts” cal insistir en el diàleg posició En ple debat sobre la consulta, insisteixen a exhibir la tercera via

14/11/13 02:00 MADRID - MONTSE OLIVA
Rubalcaba i Duran, en un moment de la reunió. Foto: EFE.

L'Estat manté el menysteniment en el debat pressupostari


Els impulsors de la tercera via no es rendeixen i consideren que el xoc de trens encara pot ser evitable. Només cal que el president espanyol, Mariano Rajoy, mogui fitxa abans que la tensió entre Catalunya i l'Estat agafi un camí de no retorn. Malgrat que fins ara tots els missatges que ha llançat La Moncloa han estat negatius, aquesta és la conclusió de fons de l'última trobada que van protagonitzar ahir al Congrés el portaveu de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, i el màxim dirigent del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba. Tres setmanes després de la cita al Palau de la Generalitat del líder estatal amb Artur Mas i en plena ressaca de la cimera del socialisme espanyol –en la qual es va voler escenificar el rebuig d'aquest partit al dret a decidir– els dos dirigents es van trobar per constatar que els separa la consulta, però també per apuntalar que l'únic camí per “continuar junts” ha de ser el del “diàleg i la moderació”, emfasitzava Rubalcaba. Els dos dirigents no descarten traslladar aquest front d'entesa no només al món polític, sinó també als col·lectius socials i empresarials.

Per la seva banda, Duran assenyalava que el diàleg s'ha d'esprémer fins a l'últim alè, si bé també admetia que el tercer en discòrdia –Rajoy– continua instal·lat en l'immobilisme, segons ha pogut constatar en les converses que manté tant amb el president com amb la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría. Ho està en la qüestió de la consulta, però també en les que afecten la gestió del dia a dia de les finances catalanes.

Contactes telefònics

Després de la topada amb Hisenda pel pagament a les farmàcies, fonts parlamentàries van relatar que el dia abans Duran s'havia posat en contacte telefònic amb Rajoy per traslladar-li la necessitat de negociar esmenes al pressupost de l'Estat. Concretament sobre l'impost de transaccions bancàries, però la petició no va prosperar. La negociació es podria recuperar al Senat, però algunes fons es mostraven convençudes que, en ple debat a Catalunya per dissenyar la consulta i la pregunta, a Rajoy li interessa més mantenir la imatge de duresa.

El líder democratacristià no va acabar de confirmar ni desmentir la conversa sobre aquesta qüestió concreta –es va referir de manera genèrica a les que manté amb diversos membres de l'executiu del PP–, i és per això que subratllava que, en el supòsit que hagués existit, “poc efecte hauria tingut” en el debat pressupostari que ahir va concloure al Congrés.

Rubalcaba tampoc no va voler ser gaire explícit sobre el resultat dels seus contactes amb Rajoy, encara que els cops de porta que ha rebut la seva proposta de reforma federal pel cap de l'executiu espanyol han estat ostensibles, mentre que des de CiU es posa en relleu que és molt poc concreta i que no recull el dret a decidir.

El líder del PSOE es va limitar a recordar que l' última vegada que en va parlar amb Rajoy va ser per les vigílies de la seva visita a Mas. Tot i això, hi ha pendent una conversa entre els dos dirigents estatals sobre la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) –un òrgan en el qual fins ara CiU sempre ha pogut proposar un vocal–, i fonts socialistes argumentaven que esperen que en aquest contacte el líder del PSOE pugui insistir en la qüestió catalana. Tot i això, recordava que Rajoy “sap perfectament el que en penso”.

Fugida del PSC

Finalment, la fórmula que es portarà al Congrés per demanar a l'Estat que es pugui consultar els catalans no es va debatre a fons, ja que el PSOE hi està en contra i que el PSC –per a la tranquil·litat de Rubalcaba– se n'ha desmarcat, un fet que Duran va lamentar, tot insistint en el seu compromís que “la consulta s'ha de fer”.

Hem d'esforçar-nos per veure què ha passat i intentar buscar solucions des d'una perspectiva de continuar junts
Alfredo Pérez Rubalcaba
SECRETARI GENERAL DEL PSOE
El PSOE té una línia molt clara, que és la de dialogar amb tots aquells que vulguin resoldre el problema
i, per descomptat, mantenint la unitat d'Espanya
S'ha de treballar fins a l'últim segon perquè hi hagi diàleg, diàleg, diàleg; i, malgrat que aquest no arriba, s'hi ha d'insistir
Josep A. Duran i Lleida
PORTAVEU DE CIU AL CONGRÉS
L'immobilisme
és impossible i és inacceptable per
al poble de
Catalunya, que ja ha expressat que en cap cas no vol quedar-se
com està

El líder d'Unió provoca la divisió entre CiU i ERC

El líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, va ser ahir el protagonista involuntari al Parlament i va provocar la divisió entre CiU i ERC en la comissió d'Afers Institucionals. Aquesta fricció va estar motivada per una proposta d'ICV-EUiA en què es demanava la destitució de Duran de la comissió bilateral. Els ecosocialistes, però, van acabar pactant un text més tebi amb ERC per reclamar que els participants en aquesta comissió “se cenyeixin als manaments derivats del Parlament i del govern”. El diputat d'ICV, Jaume Bosch, va assegurar que es tractava d'una “reprovació light” a Duran, mentre que ERC va fugir de la polèmica i va destacar que no anaven en contra de ningú. “És una esmena de pura lògica”, va indicar la secretària general, Marta Rovira. Però CiU es va indignar amb el seu soci, sobretot perquè en l'exposició de motius de la resolució sí que es menciona el paper de Duran. “Quan no ha defensat els interessos de la Generalitat? No desviïn l'atenció. Vostès busquen un toc d'atenció a Duran”, va etzibar a ERC el diputat de CiU Lluís Corominas, que va afegir-hi: “Em sorprèn que s'hagi reeditat el tripartit”. La moció va ser rebutjada amb els vots de CiU, el PP i C's.

M.B.
Darrera actualització ( Dijous, 14 de novembre del 2013 02:00 )