• 14 nov. 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • Quim Monzó

Per ofrenar noves glòries

Abans-d’ahir, Cristóbal Montoro, ministre espanyol d’Hisenda i Administracions Públiques, va anar a Els matins de TV3, on el va entrevistar Ariadna Oltra que, en un moment determinat, li va dir: “Los farmacéuticos, por ejemplo, creen que son rehenes tanto del Gobierno español como del catalán”. Irònic, Montoro li va contestar: “Ah, menos mal que también el catalán...”. Va insistir Oltra: “Son moneda de cambio para los dos”. A Montoro li va pujar la mosca al nas: “¿Cómo que moneda de cambio? Estamos pagando lo que no puede pagar la Generalitat porque no tiene acceso al mercado. ¿Cómo, moneda de cambio? Si es al revés...”. Oltra li va dir aleshores que els farmacèutics no han cobrat res des del gener. Li va dir el ministre: “Pero si no ha pagado..., ha pagado el Fondo de Liquidez Autonómica... Pero dentro de ello la Generalitat tiene que establecer su prioridad y si se va a producir una tensión social... Ahora estamos hablando de los farmacéuticos de Catalunya, pero lo hemos tenido igual en el País Valenciano. ¿Que no se acuerda?”.

“País Valencià” en boca d’un ministre del PP! Els lapsus són una manera fascinant de percebre els mecanismes mentals de les persones, i aquest de Montoro n’és un exemple claríssim. A més, té gràcia que el fes a TV3, la mateixa TV3 a la qual el Govern d’Alberto Fabra va demanar un acord de reciprocitat segons el qual ells deixarien veure la televisió catalana al País Valencià i la televisió valenciana a Catalunya sempre i quan els locutors de TV3 no pronunciessin mai de la vida la fatídica fórmula “País Valencià”. (Un acord de reciprocitat que, per cert, ha quedat en no-res després que el mateix Fabra hagi tancat la RTVV.) El PP ha intentat arraconar el nom de País Valencià de tot arreu on li ha estat possible. En els comunicats públics per començar. A Torrent i a Elx, les respectives avingudes del País Valencià van canviar de nom de seguida que el PP va arribar-hi, als governs municipals. A Xàtiva, a la plaça del País Valencià un dia li van arrencar les plaques amb aquest nom. Al PSOE (si fa no fa el mateix) hi va haver fa uns anys un debat la mar d’interessant quan alguns dirigents de l’invent van proposar que la sucursal llevanti

na passés de dir-se Partit Socialista del País Valencià-Partido Socialista Obrero Español (PSPV-PSOE) a Partit dels Socialistes de la Comunitat Valenciana-Partido Socialista Obrero Español (PSCV-PSOE). I el passat mes de maig, durant una sessió plenària, l’alcalde de Montcada, Juan José Medina, va fer fora un veí per haver dit “País Valencià” per comptes de l’obligat “Comunitat Valenciana”.

Així les coses, ¿què farà ara el PP amb Montoro, reu evident de sedició catalanista? ¿Fer-lo fora el dia no gaire llunyà en què, en l’anunciada remodelació de govern, facin fora Wert? Seria el mínim exigible. Se li ha escapat “País Valencià”!