• 15 nov. 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • JORDI BARBETA JUAN CARLOS MERINO Barcelona / Madrid

El PSC fixarà una vegada per sempre la seva posició sobre el dret a decidir

Navarro convoca un consell nacional extraordinari per tancar el debat intern

El PSOE aplaudeix el “gest d’autoritat” del líder català per “desmarcar-se del pla sobiranista de Mas”

Desde la página 2 Pere Navarro, primer secretari del PSC, ha decidit tancar definitivament el debat intern sobre el dret a decidir que tants maldecaps li porta dins del partit i amb el PSOE. Amb aquesta idea ha convocat d’urgència per a aquest mateix diumenge una reunió extraordinària del consell nacional del partit, màxim òrgan de direcció entre congressos, per fixar la posició definitiva del partit sobre el dret a decidir i la consulta.

MARC ARIASAl centre, Pere Navarro i Antonio Balmón, a l’executiva del PSC

La direcció del PSC controla el consell nacional i pretén forçar l’aprovació d’una resolució en la qual, sense apostatar del dret a decidir, suposarà de facto la ruptura amb l’estratègia de la majoria parlamentària favorable a la consulta. La iniciativa de presentar una proposta al Congrés perquè el Govern espanyol delegui la competència de convocar referèndums serà rebutjada pel PSC perquè considera que “encara que sigui legal no està prèviament acordada”. No està acordada perquè PP i PSOE es tanquen en banda i el que vol evitar tant sí com no el PSC, no la direcció, és tornar a enfrontar-se amb el PSOE i votar diferent al Congrés. La iniciativa s’eleva al consell nacional per obligar el sector crític catalanista a “acatar la posició oficial del partit o assumir les conseqüències”. Pere Navarro i el secretari d’Acció Política, Antonio Balmón, han reiterat en diverses ocasions que els qui no estiguin disposats a acceptar la decisió democràticament adoptada pels òrgans de direcció “millor que es donin de baixa, perquè donen una imatge de divisió que no és real”.

Perquè tot es desenvolupi segons el previst, Pere Navarro ha convocat per avui els col·lectius crítics Avancem i Agrupament Socialista per cantar-los la canya i advertir-los que després del consell nacional no tolerarà més discrepàncies públiques ni indisciplines. La direcció federal del PSOE es va afanyar ahir a celebrar i aplaudir com “un gest d’autoritat i fermesa” de Navarro la convocatòria del conclave del PSC, per “desmarcar-se definitivament” del pla sobiranista d’Artur Mas. Fonts de la direcció del PSC van assenyalar que “després del que ens va costar arribar a un acord en la conferència política, no ho llençarem a rodar per una votació testimonial –la del traspàs de competències per l’article 150.2– condemnada per endavant al fracàs”. Pere Navarro va ser ovacionat, li van saltar les llàgrimes i va expressar la “passió per Espanya” davant els delegats que assistien a la conferència socialista espanyola.

Els col·lectius crítics consideren “un error estratègic abandonar la centralitat catalanista favorable al dret a decidir” i, segons la seva opinió, “condemnarà el partit a la marginalitat”. Un representant d’Agrupament Socialista va declarar a aquest diari: “Nosaltres tampoc no volem anar a remolc de CiU i ERC, el problema no és una votació, però tampoc no podem resignar-nos, hem de tenir el coratge d’oferir una alternativa creïble a l’actitud hermètica de PP i PSOE”.