El Punt Avui

MAITE ARQUÉ  PRESIDENTA DEL PACTE LOCAL PEL DRET A DECIDIR DE BADALONA, EXALCALDESSA I EXSENADORA DEL PSC
Maite Arqué (Badalona, 1943) ha estat regidora de l'Ajuntament de la seva ciutat pel PSC des del 1979 i alcaldessa entre el 1999 i el 2008. Va abandonar el càrrec per ocupar un escó al Senat per l'Entesa Catalana de Progrés fins al 2012, quan es va retirar de la política activa, tot i que no ha deixat de militar al PSC. Assegura que el seu pas per Madrid li va fer veure més clarament les dificultats d'entesa amb el PP.

“Hauríem de ser més valents tot i les dificultats”

“Si no s'aconsegueix fer-la de manera legal i acordada, hauríem de buscar alguna alternativa”

“Cal respecte pels crítics, que sempre han anat al davant defensant el catalanisme en el nostre partit. No m'agraden les veus que els conviden a marxar”

“La implicació dels moviments socials i cívics és molt important”

16/11/13 02:00 BADALONA - MARTA MEMBRIVES
Maite Arqué, assegura que és coherent amb la defensa de Catalunya. Foto: QUIM PUIG.
Notícies relacionades
Canals relacionats
He lluitat sempre per Catalunya i crec
que puc aportar la meva experiència i
la meva trajectòria
Notícies de ...

Afronta amb il·lusió el repte d'haver estat escollida per presidir el Pacte Local pel Dret a Decidir de Badalona, la seva ciutat, on va ser regidora pel PSC i, després, alcaldessa.

Com es troba en el càrrec?
Han estat unes primeres setmanes de contacte amb les entitats i els partits que van donar empenta al pacte per elaborar el manifest. Ha estat fàcil perquè hi havia voluntat de posar-se d'acord, i això és molt important en aquest moment.
La va sorprendre ser la persona triada?
Sí, perquè fa un temps que m'havia distanciat de l'activitat política directa.
Què pot aportar en el debat pel dret a decidir?
El meu tarannà ha estat de recerca del consens i de respecte a tothom i a tot allò que cap dins d'una bona democràcia. He lluitat sempre per Catalunya, això ho tinc molt clar, i penso que puc aportar la meva experiència i la meva trajectòria.
Com faran arribar el debat pel dret a decidir a una ciutat tan diversa com és Badalona?
Se senten moltes coses sobre el dret a decidir. Se'n parla tant que la gent s'acaba cansant i no sap qui escoltar o qui creure. Els oferim un document que els serveixi per iniciar un procés de reflexió. I anirem allà on calgui per explicar-ho.
En una ciutat com Badalona, governada pel PP, és més difícil fer arribar el missatge?
Segurament sí, però la implicació dels moviments socials i cívics és molt important. A Badalona hi ha més de 700 entitats de tot tipus i aquesta xarxa pot fer molt més que l'administració mateixa.
Ha sentit que el PSC li ha donat suport des del moment en què decideix encapçalar la proposta?
És una opció personal, tot i que el PSC es va presentar a les eleccions donant suport al dret a decidir i també s'ha afegit al manifest Rigol al Parlament de Catalunya. Hi ha companys del PSC a diversos municipis que també han donat suport al dret a decidir.
A Madrid, no ho veuen així.
Ja fa molts anys que és així i queda molt per fer. Des del moment que es van configurar les autonomies, vam anar acceptant unes condicions que no eren ni les que somiàvem ni les que volíem. La màxima dificultat d'ara és la falta d'entesa i les provocacions constants del PP. És el moment en què Catalunya ha de demostrar amb tota la força la voluntat dels catalans.
El PP és coherent amb la seva visió en contra del dret a decidir a Espanya i Catalunya; en el cas del PSC és més complicat?
Sempre ha estat complicat. El PSC, al seu moment, va veure la necessitat de fer un acord amb la federació del PSOE. Això va ajudar a vertebrar políticament la ciutadania de Catalunya. Des del PSC, sempre hem assumit la catalanitat i hem jugat un paper molt important en qüestions com ara la immersió lingüística, perquè volíem una Catalunya amb igualtat d'oportunitats per a tothom. Sabíem que era difícil i si en un moment hi havia una tensió els que tindríem més dificultats per assumir-la seríem els socialistes. Ara ho hem de saber superar. A dins del PSC hi ha diferents punts de vista sobre el dret a decidir. Penso que hauríem de ser més valents tot i les dificultats.
Hi ha lloc per als crítics a dins del partit?
Sempre hi ha hagut lloc i ha de continuar sent així. Cal respecte pels crítics, que sempre han anat al davant defensant el catalanisme en el nostre partit.
Se'ls està marginant?
No crec que sigui així. En l'executiva hi ha molta gent de diverses tendències, però s'ha d'intentar escoltar-los més. No m'agraden les veus que els conviden a marxar.
La consulta només s'hauria de fer si és legal i acordada?
Si finalment no s'aconsegueix això, s'hauria de buscar algun tipus d'alternativa.
S'hauria de tenir la data i la pregunta de la consulta abans de final d'any?
Això és una temeritat. Les coses no són fàcils i si les tanquem es dificulta més la negociació.
Té clar què votaria en una consulta?
Sí que ho tinc clar, però m'ho reservo. Evidentment, també dependrà del tipus de pregunta que es faci.
Darrera actualització ( Dissabte, 16 de novembre del 2013 02:00 )