• 16 nov. 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • Jordi Barbeta Barcelona TONI BATLLORI

Socialistes amb les espases enlaire

La direcció del PSC i els catalanistes crítics negocien des de posicions irreconciliables
Navarro opta per evitar compromisos a Catalunya que l’enfrontin amb el PSOE
Els crítics es neguen a votar al Parlament contra la consulta però no es donaran de bai

Desde la página 1 El dret a decidir complica les relacions entre el PSOE i el PSC, però els vents de la conferència política del PSOE es tornen ara tempestats de cara al consell nacional que el PSC celebrarà demà amb les espases enlaire. La direcció del partit que lidera Pere Navarro i els col·lectius crítics catalanistes mantindran fins a l’últim minut la pugna sobre la posició del partit entorn de la consulta. El primer secretari ha concedit 24 hores de termini per negociar una resolució definitiva que diumenge se sotmetrà a debat i votació, però el consens sembla ara per ara impossible.

GARRIDO / ACNElena, Geli, Ros i Del Rio, ahir anant cap a la reunió negociadora

Navarro no està disposat en cap cas a donar suport a la proposta de CiU, ERC, ICV i la CUP que consisteix a demanar en el Congrés la delegació de competències per celebrar el referèndum, perquè tornaria a enfrontar-lo al PSOE, mentre que els crítics no estan disposats a votar-hi en contra al Parlament.

Pere Navarro i el secretari d’acció política, Antonio Balmón, es van reunir ahir amb els representants dels corrents crítics Avancem i Agrupament Socialista. Un Balmón afònic va assegurar al final de la reunió que “ha anat bé”, però els crítics van descriure l’actitud de la direcció com a “intransigent i inflexible”. Tanmateix hi va haver un acord. La direcció es va mostrar disposada a estudiar esmenes que els col·lectius crítics proposin al text de la resolució. Navarro i Balmón, amb al suport logístic de Miquel Iceta, es creuaran correus electrònics durant tot el dia d’avui amb Ignasi Elena i Jordi del Rio (Avancem) i Àngel Ros i Marina Geli (Agrupament Socialista). L’objectiu és tancar un document compartit, però hi hagi acord o no, el text que avali la direcció té garantida la seva aprovació. Navarro i el seu equip controlen el 80% del consell nacional.

L’objectiu del conclave és precisament tancar d’una vegada per totes el debat intern i fixar una posició que no torni a generar desacords amb el PSOE. La posició oficial consisteix a proclamar el dret a decidir però desmarcant-se de les estratègies de la majoria parlamentària catalana per celebrar la consulta. Afirmen que l’única manera viable que es pugui celebrar una consulta legal i acordada és que els governs de Rajoy i Mas pactin. La resolució que aprovarà el PSC demà deixarà clar que en cap cas no donarà suport a cap iniciativa política o parlamentària si abans no hi ha hagut un acord Rajoy-Mas. I si no hi ha acord Rajoy-Mas, no hi ha consulta. Aquest plantejament és fruit del pacte a què van arribar la setmana passada Navarro amb Alfredo Pérez Rubalcaba i Susana Díaz. El PSOE, contrari a la consulta, admet que el PSC proclami pel seu compte el dret a decidir, però a canvi el PSC evitarà compromisos al Parlament que l’obliguin a votar després al Congrés diferent que el PSOE.

Aquesta posició de la direcció implica, segons els crítics, doblegar-se no només al PSOE, sinó també al PP, i diuen que, desmarcant-se de la majoria parlamentària favorable al dret a decidir, el PSC contribueix a debilitar la posició catalana. “Madrid no tindrà més remei que negociar si té davant una majoria de 107 diputats catalans i no es mourà si ens veu dividits”, comentava ahir un representant d’Avancem, que va assegurar: “Actuarem en coherència i amb conseqüència al Parlament, defensarem el pluralisme del nostre partit i no se’ns passa pel cap donar-nos de baixa”.