El Punt Avui

Els partits veuen els socialistes fora del bloc de la consulta

CiU dóna per perdut el PSC en la defensa del dret a decidir

ERC critica l'actitud “conservadora” i “poc progressista” de Navarro

ICV assegura que només es pot defensar el federalisme a partir del referèndum

19/11/13 02:00 BARCELONA - REDACCIÓ
Josep Antoni Duran i Lleida , Jordi Pujol, Artur Mas, Ramon Espadaler, Josep Rull i, en primer terme, Jordi Turull, ahir en l'executiva de CiU Foto: JUDIT FERNÁNDEZ.

Els partits catalans van lamentar ahir el rebuig del PSC a avalar qualsevol iniciativa que no estigui prèviament negociada amb el president espanyol. CiU, ERC i ICV van llegir el consell nacional de diumenge com la sortida dels socialistes catalans del bloc de la consulta. El PP i Ciutadans, tanmateix, van demanar més gestos a Pere Navarro perquè es desmarqui totalment del sobiranisme.

CiU dóna per “perdut” el PSC per a la causa. El secretari general de la federació, Josep Antoni Duran i Lleida, va arribar a aquesta conclusió apel·lant al realisme, tot i que el també líder d'Unió ha estat ferm defensor de la necessitat que Navarro no baixés del tren. “Encara que pretenguem aquesta unitat, crec que no podem tenir el PSC tot i que fem les coses com havien demanat que les féssim”, va lamentar. El vicesecretari de CDC, Lluís Corominas, va remarcar que la federació ha fet “tot el possible” per engreixar el bloc de partidaris de la consulta. CiU no entén que Navarro es despengi del consens quan es demana una consulta legal i acordada, i la majoria dels partits han triat una via constitucional: el traspàs de la competència en virtut de l'article 150.2 de la carta magna. Per Duran, “el PSC ens falla en el moment més transcendent de la història de Catalunya.”

La portaveu d'ERC, Anna Simó, interpreta que el PSC “no vol la consulta” i que manté “una actitud extremadament conservadora i molt poc progressista”. Davant el desmarcatge dels de Navarro, Simó va optar per dessacralitzar la idea del consens, una eina “important per avançar”, va dir, però que “no pot servir per diluir conceptes o posar límits”, i va advertir els socialistes que cometen un error greu que els passarà factura. La coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, va criticar que el PSC perd credibilitat perquè proposa “que no fem res, o no avancem o acceptem la negativa del PP”, i li va advertir que “renunciant a enfrontar-se al PSOE, renuncia al federalisme” perquè també per apostar per aquesta via “és imprescindible la consulta”.

En l'altra banda de l'espectre, la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, va instar el PSC que, en coherència amb la direcció presa, i per no “tancar en fals” el debat, surti de manera “immediata” de la comissió parlamentària sobre el dret a decidir. El president de C's, Albert Rivera, entén que el gir del PSC s'explica perquè els seus li estan guanyant terreny en les enquestes.

Mas els demana que no baixin del tren

El president de la Generalitat, Artur Mas, va insistir ahir a demanar al PSC que escolti la veu del poble i “no baixi del tren” del dret a decidir. Per un cop, Mas va substituir les ja típiques i tòpiques metàfores marineres per una de ferroviària, i va argumentar que “com més hi siguem, independentment de si un va en el primer, el segon o el quart vagó, més solidesa tindrà aquest tren col·lectiu”. En la presentació del llibre Ales i pètals, de Celdoni Fonoll, es va dirigir a “tots aquells que teniu una tradició catalanista”, també els socialistes: “Ara no és moment de baixar del tren. Cadascú amb la seva aportació, el seu matís, la seva manera de veure les coses, és el moment de ser-hi.”

Darrera actualització ( Dimarts, 19 de novembre del 2013 02:00 )