• 19 nov. 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • Isabel Garcia Pagan igarcia@lavanguardia.es

(In)dependència al PSC

Susana Díaz es va proclamar hereva de Zapatero; potser el PSC confia en un nou ‘apoyaré’

El primer secretari del PSC assegura que la consulta no es farà, que uns ho diuen en privat i ell només converteix un convenciment polític general en discurs públic. Pere Navarro ho vol tot legal i pactat. En funció d’aquest mantra, sotmet fins a la pròxima aquest incontrolable sector crític del socialisme català –la pròxima ja està marcada al calendari–. Dóna per bona l’estratègia de condicionar tota activitat parlamentària entorn del dret a decidir a l’acord governamental amb un PP que disposa de majoria absoluta a les Corts. I assumeix el risc d’acabar per convertir l’oposició –els socialistes, amb la seva oferta de reforma constitucional– en una espècie en perill d’extinció per la inoperància davant la paret alçada pels populars.

Una altra cosa és que entre governs, sent la Generalitat la representant ordinària de l’Estat a Catalunya, no hi hauria d’existir oposició que valgui, sinó pretesa lleialtat i col·laboració entre administracions. No obstant això, una dècada després de l’apoyaré l’Estatut que aprovi el Parlament, els partits, amb el PSC al capdavant, han de recordar els cops rebuts per la més negativa experiència de l’autogovern català a l’hora de determinar si un acord amb l’inquilí de torn de la Moncloa, sent desitjable, no és garantia de res. L’Estatut que va sortir del Parlament de Catalunya el setembre del 2005 no només no va tenir el suport del president José Luis Rodríguez Zapatero, sinó que va ser cepillado pel mateix PSOE –i el PSC– en la tramitació a les Corts, i rematat quatre anys després de ser aprovat en referèndum a compte del recurs del PP davant el Tribunal Constitucional.

Amb l’ovació de la conferència política del PSOE, el consell nacional extraordinari i el congrés del relleu al PSOE andalús el cap de setmana vinent, el socialisme català que lidera Navarro no només certificarà que es desmarca del full de ruta que fixa el pacte de legislatura entre Artur Mas i Oriol Junqueras. S’aparta de la consulta que va defensar a vots i espasa al Congrés davant del PSOE, encara que ho faci amb un no “neutre”, segons Antonio Balmón, per evitar un nou pla Ibarretxe. En la recerca d’espai per preservar la seva independència del discurs dominant a Catalunya, el PSC replica amb la total adhesió a un projecte que redueix a escassa la seva autonomia en un dels eixos de la política catalana.

Si Mariano Rajoy –entre crits de “Viva España”– proclama que no permetrà jocs amb la sobirania nacional, diumenge, per boca de qui ja anomenen accionista majoritària del PSOE, la presidenta andalusa, Susana Díaz, Navarro tindrà la ració socialista de defensa de la unitat d’Espanya i, també, contrària al dret a decidir. Encara que com Díaz es va proclamar hereva de Zapatero en prendre possessió del càrrec, potser al PSC confien ara en un nou apoyaré.