El Punt Avui

“Sí” del laborisme escocès a una consulta sense permís

La diputada Ferguson respon al PSC que hauria votat a favor del referèndum sense l'autorització de Westminster

Parlamentaris escocesos intervenen en la Comissió del Dret a Decidir

20/11/13 02:00 BARCELONA - REDACCIÓ
La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, amb la diputada laborista, Patricia Ferguson i el diputat de l'SNP, Stewart Maxwell en l'hemicicle de la cambra Foto: EFE.

“El principi que els escocesos puguin decidir democràticament està per damunt de tot.” Així responia ahir la diputada del Scottish Labour, Patrícia Ferguson, a una pregunta del diputat del PSC, Ferran Pedret, en la Comissió del Dret a Decidir. El parlamentari català li havia preguntat quina alternativa existeix per convocar una consulta sense acord polític. Ferguson, que farà campanya pel “no” en la consulta a Escòcia, assegurava que la votació a la ciutadania s'hagués fet igualment gràcies a la majoria de l'SNP, però que ella hi hauria votat a favor encara que el govern britànic no l'hagués acceptat. Amb tot, va precisar que “segurament les coses haurien estat més difícils, perquè algun partit hauria seguit les consignes de Londres”, lamentava.

Ferguson va ser ahir a la tarda a la Comissió del Dret a Decidir juntament amb el seu company a la cambra escocesa Stewart Maxwell, diputat del Scottish National Party (SNP). Ambdós parlamentaris van acceptar intervenir en la cambra catalana per aportar l'experiència del procés escocès cap al referèndum. Tots dos es van mostrar molt compromesos amb el procés, tot i que Maxwell doni suport a la independència i Ferguson hi estigui en contra.

Tots dos polítics van voler destacar, per damunt de tot, els principis democràtics que han guiat la convocatòria d'un referèndum a Escòcia. Els mateixos que perseguia el govern britànic, segons els mateixos diputats, ja que en cas contrari “no haguessin pogut evitar la vergonya d'anar en contra de les urnes”, explicava Ferguson.

A més dels principis democràtics, el diputat nacionalista va ressaltar que la convocatòria del referèndum també permetia obrir el diàleg i el debat a l'entorn de la independència. “La gran majoria volíem la consulta per parlar de la independència, i no pas perquè siguem o no independents”, va afegir el diputat de l'SNP.

Els dos diputats escocesos van evitar aconsellar els catalans sobre el que poden fer “si els dos principals partits espanyols no permeten a Catalunya decidir el seu destí” i es topen “amb un mur”, segons els havia preguntat el convergent Josep Rull. “Són vostès els que han de decidir què poden fer, nosaltres no podem interferir-hi”, va respondre Maxwell.

LA FRASE

Afortunadament, al govern anglès hi havia ments intel·ligents que van veure que preval la democràcia
Stewart Maxwell
DIPUTAT DEL SCOTTISHNATIONAL PARTY (SNP)
Darrera actualització ( Dimecres, 20 de novembre del 2013 02:00 )