El Punt Avui

El procés afronta un moment clau

22/11/13 02:00 -

El procés que ha de sincronitzar la política institucional amb el que ha demanat al carrer i a les urnes el poble de Catalunya entra aquests dies en una recta decisiva i alhora perillosa. Són uns moments en què cal una dosi màxima de sang freda, un esforç de discreció i la màxima agudesa en la visió estratègica per no posar en perill la reivindicada via catalana cap a l'estat propi.

Els entrebancs legals que posa l'Estat espanyol, que es basa en l'ortodòxia de la llei i no en la raó de la democràcia, obliguen a fer passes complexes i a buscar fórmules alambinades per exhaurir totes les possibilitats de fer una consulta acordada i que, si això no és possible, sigui per l'obstinació antidemocràtica de Madrid i no pas per la falta de diligència catalana.

Paral·lelament al procediment hi ha alguns altres esculls no menys importants que caldrà vèncer i que, en aquest cas, són inherents a la negociació entre les formacions del bloc sobiranista: CiU, ERC, ICV i la CUP. La pregunta del referèndum no és un punt menor. S'hauria d'evitar que es converteixi en un front de fricció que desconcerti l'opinió pública o que, segons quin sigui el seu redactat, allunyi la resposta de la necessitat de saber clarament què volen els catalans. Els assumptes que hi ha damunt les diverses taules de negociació, que també inclouen l'estratègia amb vista a les eleccions europees del maig, són reptes importants. De com acabi el 2013 depenen les garanties que el 2014 es puguin complir els compromisos adquirits davant del poble. L'oportunitat històrica és transcendental. El final del procés encara és lluny, però el tram que arriba no permet gaires errors.

Darrera actualització ( Divendres, 22 de novembre del 2013 02:00 )