El Punt Avui.

L'independentisme es referma i empeny el procés

El baròmetre del CEO manté ERC com a primera força al Parlament i C's, que aglutina el vot unionista, com a tercera

Junqueras s'endú la majoria del vot descontent amb CiU

El sí se situa en un 54% i el no, en un 22%

23/11/13 02:00 BARCELONA - ODEI A.-ETXEARTE
Baròmetre tardor CEO Foto: EL PUNT AVUI.

La tercera via no guanya suports: els federalistes s'estanquen


L'independentisme de base consolida el procés. En ple debat sobre la pregunta i la data de la consulta, el baròmetre de tardor del Centre d'Estudis d'Opinió sembla indicar que l'electorat premia a les urnes la claredat. En les eleccions al Parlament, ERC es consolida com a primera força amb una forquilla d'entre 37 i 39 escons. CiU, que n'obtindria entre 34 i 36, experimenta una important fuga de vots, que es decantarien, a hores d'ara, pel partit liderat per Oriol Junqueras, que es manté com el líder millor valorat. La CUP pujaria fins als 6 o 7 diputats i ICV-EUiA quedaria amb 12 o 14. Paral·lelament, es refermen els partidaris del sí i del no a la independència. Un 54,7% hi votarien a favor en un referèndum i un 22,1%, en contra. Dins de l'hemicicle, però, el bloc sobiranista no és l'únic que té canvis significatius. Ciutadans capitalitza el vot dels partidaris de la unió amb Espanya i puja fins al tercer lloc (15-17 diputats). El PSC n'obtindria entre 14 i 16, però aquest cop no sembla el principal perjudicat per l'ascens d'Albert Rivera. Alícia Sánchez-Camacho (13-14) té l'electorat descompost: entre el vot a C's i i el dubte al cos.

De CiU a ERC

L'estudi reafirma, així, la tendència a la fragmentació i a la polarització del Parlament que van definir les eleccions de fa un any i que les enquestes d'aleshores van ser incapaces de preveure. El CEO va albirar al juny, per primera vegada, un sorpasso d'ERC tant en intenció directa de vot com en la projecció en escons, que es cuinaa partir de complexes variables. La tercera onada del tradicional baròmetre en repeteix la fotografia. Els republicans i els nacionalistes experimenten una davallada insignificant en la intenció directa de vot respecte a l'últim baròmetre d'estiu. En canvi, s'estabilitza la pujada dels republicans i la davallada dels nacionalistes, que podrien perdre les eleccions catalanes per primera vegada des del restabliment de la democràcia. Un 21,1% dels enquestats asseguren que es decantarien per Junqueras. Una determinació que, traduïda en escons, balla entre els 37 i els 39. Artur Mas obtindria el suport d'un 17,2% (34-36 diputats) de l'electorat. Si demà es fessin eleccions, la pèrdua que tindria respecte del 25-N seria fins i tot superior al càstig que va rebre l'any passat en relació amb el 2010. Llavors se n'hi van escapar dotze. Ara, serien una quinzena més.

Vist el creixement espectacular d'ERC, sembla evident deduir on va a parar l'electorat descontent amb els nacionalistes. Ja sigui pel desgast de la gestió de les retallades o pels dubtes sobre el procés sobiranista que hagin provocat les divergències internes en la federació, els antics votants de CiU se'n van a Esquerra. Segons el baròmetre, un 21,5% dels enquestats que van apostar per Mas el 2012 es decidirien ara per Junqueras. Una altra dada preocupant per als estrategues convergents i socialcristians és el 13% de vells votants que dubten què fer. Perquè la indecisió és, sovint, el primer pas per al futur canvi de vot.

La baixa fidelització de l'electorat nacionalista (només poc més de la meitat dels que van votar CiU el 2012 ho tornarien a fer) contrasta amb el contundent 82,5% de compromesos que té ERC. Per primer cop, a més, Mas suspèn l'examen de la valoració dels líders, amb un 4,75 sobre 10. El torna a avançar Junqueras, amb un 5,61. Té igualment per davant el també republicà Alfred Bosch (5,21), el diputat de la CUP David Fernàndez (5,07) i l'ecosocialista Joan Herrera (4,78).

“Sí” aclaparador

El transvasament mantingut de votants nacionalistes cap a Esquerra té lloc en un context de reafirmació dels partidaris de la independència. Els blocs dels defensors i opositors a l'estat català es manté. Si bé és cert que el vot del sí experimenta un punt de retrocés respecte a l'anterior baròmetre, s'han de tenir en compte dos factors. El primer, que la magnitud del canvi és inferior al marge d'error de l'estudi. El segon, que quan es demana als enquestats què creuen que hauria de ser Catalunya, un 48,5% responen “un estat independent”. És el percentatge més alt detectat en l'enquesta quadrimestral del CEO. Al juny era d'un 47%. Com en l'altre cas, i segons va indicar el director del CEO, Jordi Argelaguet, es tracta d'una variació mínima en un escenari de “continuïtat”. La tercera via no guanya suports. Els federalistes s'estanquen en un 21,3%.

El PP es desfà

Ciutadans agafa distància en la cursa pel tercer lloc. La majoria dels seus nous votants (un 28,6%) provenen del PP. També n'havia rebut, en anteriors onades, del PSC. Ara Pere Navarro té una important via d'aigua cap a la indecisió. Un 19% dels ciutadans que el van votar el 2012 ara dubten.

Quan fem la mitjana de valoració de Mas, suspèn. Té un grup molt important de gent que el puntua amb un zero
L'estructura del sistema de partits està en procés de canvi. Els canvis estructurals que donen les dades són rellevants
Les xifres [del referèndum] arriben en un moment
en què el debat
està desplegat
Jordi Argelaguet
DIRECTOR DEL CEO
Darrera actualització ( Dissabte, 23 de novembre del 2013 02:00 )