El Punt Avui

JOSEP MARIA ÁLVAREZ  SECRETARI GENERAL DE LA UGT DE CATALUNYA

“Els sindicats estan a favor del dret a decidir; la patronal, no”

“No serà fàcil, però ni hi hem de renunciar ni hem de pensar que si no és el 2014 tot està perdut”

“Vull una pregunta que uneixi un front amplíssim, però no voldria que ens emboliquéssim en aquest debat”

“Una vaga general l'haurien de convocar els sindicats, però el que va dir també es podria referir a un tancament empresarial”

24/11/13 02:00 BARCELONA - IVAN VILA
Josep Maria Álvarez , divendres a la seu de la UGT al barri del Raval de Barcelona Foto: ALBERT SALAMÉ.
Ni el dret a decidir ni el que decidim ens faran rics i plens. El model l'haurem de construir cada dia

La xerrada que Josep Maria Àlvarez va pronunciar dilluns en el marc del cicle Moment zero, que coorganitza El Punt Avui, ha aixecat polseguera. El secretari general ugetista va vindicar el dret a decidir, legal o no, i va augurar que hi haurà consulta tard o d'hora i que, en una Catalunya estat, pensions i continuïtat a Europa estarien garantides.

Àlvarez, independentista!
[Riu].
Li ho han dit, aquesta setmana.
No, no m'ho han dit gaire.
Potser en persona no, però i tant que li ho han dit.
En aquest debat, els que intenten impedir el dret a decidir el volen assimilar amb independència, i són coses diferents. I el que demana la meva organització és que la ciutadania d'aquest país sigui consultada.
Però el 2014 o d'aquí a 100 anys?
El 2014 és un bon any per fer la consulta. No serà fàcil, però ni hi hem de renunciar ni hem de pensar que si no és el 2014 tot està perdut. No és qüestió de temps, sinó de condició democràtica, i quan una idea agafa tanta força i té una majoria tan àmplia...
I una declaració unilateral d'independència?
Val més que explorem el camí que sabem que compta. A la UGT no ens pertoca tancar cap porta, però en tenim una d'oberta, que és la que interessa a la immensa majoria dels ciutadans de Catalunya. N'hi ha d'altres? Ja ho veurem; ara estem amb aquesta.
Diu que drets socials i nacionals van junts.
Sempre.
Sembla Junqueras. O és més de metàfora marinera com Mas?
És una vella frase, no és patrimoni de ningú. A Catalunya cada avenç nacional ha anat associat a una conquesta social. Segurament perquè els que han mogut sempre Catalunya han estat les classes populars, i el que passa ara no és una excepció. Aquest plantejament del dret a decidir no el tenen les patronals.
Hi ha empresaris independentistes.
Parlo de la patronal amb la qual sec a negociar els convenis col·lectius. Pràcticament tots els sindicats estan a favor del dret a decidir, i no és el cas dels empresaris.
I, sense els empresaris, és viable el dret a decidir?
És que jo crec que no es farà sense els empresaris.
Vostè la pregunta com la vol?
Vull una pregunta que uneixi un front amplíssim.
Com més ampli el front, menys clara la pregunta, no?
Si cal, ja en farem una altra.
Tant que està costant fer-ne una...!
El que costa és treure el tap. No dic que hi hagi d'haver dos referèndums, però voldria que no ens emboliquéssim amb el debat de la pregunta.
Ja el tenim, l'embolic.
Sí, però la societat catalana ha de vetllar perquè arribem a port tots en el mateix vaixell; si no, no hi arribarem.
Està amb els crítics del PSC.
No, no. Jo he sentit la direcció del PSC defensar el dret a decidir, tot i que potser no estan d'acord amb alguna proposta del govern. Però és un error o obeeix a altres interessos dir que ara, com que hi ha hagut un consell nacional, n'hi ha que ja no compten. A veure si al final quedarà tan poca gent al vaixell que no podrem remar per arribar a port. Estem en la fase de sumar, no en la d'excloure ningú.
A un sindicalista no li toca el que no sona que Junqueras insinuï una vaga general d'una setmana pels drets nacionals?
En aquest camí, si un s'equivoca, no hem d'anar tots a mossegar. En tot cas, no és en l'agenda, tot i que jo no puc descartar res. I si es fa en mode vaga general, les que tenen capacitat per convocar-la són les organitzacions sindicals. És clar que el que va dir Junqueras també es podria referir a un tancament empresarial. Tothom ha mirat cap a l'aturada laboral perquè sembla que l'empresari d'aquest país no està per aquesta història, però...
El que dèiem abans.
Sí, però repeteixo: no descartem res.
Tenim cap de setmana de protestes per les pensions. No estan garantides ara, però diu que sí que estarien garantides en una Catalunya independent?
No. Estan garantides ara i ho estarien en una Catalunya independent. Les protestes són perquè tenim una reforma en marxa per privatitzar el sistema! Però amb 10 anys més amb una situació econòmica tan dolenta i un nivell d'atur com el d'ara, amb el fons de reserva encara podríem pagar les pensions.
El govern que ara impulsa el dret a decidir fins fa any i mig ho pactava tot amb el PP.
I va ser el primer a fer retallades. Però el dret a decidir no es pot situar amb un govern o una majoria determinats. És una altra cosa. I ni el dret a decidir ni la decisió que prenguem no ens faran rics i plens. Seguirà havent-hi poders i contrapoders i el model que vulguem l'haurem de continuar construint cada dia.
Darrera actualització ( Diumenge, 24 de novembre del 2013 02:00 )