El Punt Avui

Unió s'aferra a Mas perquè la pregunta sigui inclusiva

Els socialcristians recorden que el president és qui ha de liderar el procés i la concreció de la consulta

El partit marca perfil en el consell nacional i alerta que té un espai polític “propi”

24/11/13 02:00 L'HOSPITALET DE LLOBREGAT - ODEI A.-ETXEARTE
Joana Ortega

Unió s'ho juga tot a la carta d'Artur Mas. Davant de les pressions internes de CDC a CiU, i externes d'ERC i l'ANC, perquè la consulta pivoti sobre la independència, els socialcristians confien en la voluntat del president de la Generalitat de no aprimar més el consens. Sobretot després de la sortida definitiva del PSC del bloc sobiranista. Mas ja va advertir que, a banda de “clara”, la pregunta havia de ser “inclusiva”. A aquest adjectiu s'agafen els de Josep Antoni Duran i Lleida, sabedors que aquesta decisió cabdal per al procés es dirimirà al més alt nivell i dependrà, en últim terme, del president. I és que Mas negociarà directament amb Oriol Junqueras, Joan Herrera i Duran. Després, anunciarà la redacció i la data abans de final d'any. Per això, Unió va insistir en la necessitat que sigui el president qui “lideri” el procés. És a dir, qui en marqui l'agenda i el llistó.

Mentre no arriba el moment, Unió manté la seva “posició inalterable”. La direcció socialcristiana va refermar-s'hi en el consell nacional d'ahir a l'Hospitalet. Els de Duran van insistir en el seu compromís de pedalar amb Mas fins a la consulta en un context de divergències internes dins de la federació nacionalista. El partit no ha explicitat públicament cap exemple de redacció “inclusiva”. Però el president del consell nacional socialcristià, Ramon Espadaler, va suggerir que ha de recollir “el ventall plural i divers” que representen totes les forces partidàries del dret a decidir.

En una trobada en què, segons fonts del partit, s'havia fet una crida interna a la participació per reforçar la posició d'Unió, alguns consellers nacionals van insistir en la genuïnitat i el perfil propi de la formació socialcristiana. Després, en roda de premsa, també van llançar aquest missatge Espadaler i Josep Maria Pelegrí, els homes forts de Duran. “Unió té un espai polític propi i necessari en l'espai polític actual”, va reblar el secretari general del partit. Si els socialcristians han insistit tradicionalment a diferenciar-se del seu soci de federació, el gir independentista de Convergència i la convulsió política del procés han portat Duran a accentuar-ne l'autonomia davant d'hipotètics riscos de ruptura. Per posar remei a la fuga de l'electorat de CiU cap a ERC que torna a detectar el darrer baròmetre del CEO, Unió insisteix que, “si s'hagués perdut”, cal recuperar el “lideratge”.

LA FRASE

CiU ha d'agafar el lideratge d'aquest procés. Si l'hagués perdut, l'hauria de recuperar

Josep Maria Pelegrí
SECRETARI GENERAL D'UNIÓ

Ortega, al capdavant de la bilateral

La vicepresidenta del govern, Joana Ortega, rellevarà Josep Antoni Duran i Lleida com a presidenta de la part catalana de la comissió bilateral Estat-Generalitat. El líder d'Unió va plantejar-ho ahir en la seva intervenció a porta tancada davant del consell nacional, segons diverses fonts. Duran ja havia manifestat la voluntat de sortir de la comissió, que no es reuneix des de fa dos anys, perquè assumís el càrrec un membre del govern. Segons fonts de l'executiu, encara no hi ha data per al relleu.

Darrera actualització ( Diumenge, 24 de novembre del 2013 02:00 )