El Punt Avui

Els partits es donen ara un mes per concretar la consulta

ERC supedita la via legal a obtenir també la data i la pregunta i es nega a traslladar un acord a Madrid que podria encallar-se al Congrés

Homs obre la porta perquè l'acord sigui ratificat en el Parlament el gener de l'any que ve

27/11/13 02:00 BARCELONA - EMMA ANSOLA
La portaveu d'ERC, Marta Rovira, conversa amb el diputat de CiU, Oriol Pujol, en una sessió de la Comissió del Dret a Decidir Foto: ORIOL DURAN.

Encallats però amb el ferm compromís que hi haurà un acord abans de final d'any per concretar la consulta i complir així el mandat del Parlament.

Tal com va avançar aquest diari divendres passat, les negociacions continuen embarrancades i els partits que estan a favor de la consulta dissenteixen de la fórmula jurídica per traslladar a Madrid la petició d'un referèndum.

Tot plegat està tant enrocat que els mateixos partits que ahir feien evident la manca d'acord es conjuraven per tenir enllestit un pacte a final d'any. Un compromís al qual també es va sumar el conseller de la Presidència, Francesc Homs, que va ressaltar la importància d'assolir un acord polític al marge que aquest sigui o no aprovat pel Parlament a final d'any. “És l'únic que ens importa”, declarava el portaveu del govern. De fet, tant sols un dia abans, el president Artur Mas també alertava des de Nova Delhi del risc de ruptura dins el sobiranisme pel que fa a la concreció de la consulta, sobretot pel que fa a aspectes com la data i la pregunta. Ahir Mas va continuar insistint i alertava de no repetir l'esquema de negociacions de l'Estatut per tal de “no causar fatiga a la ciutadania”, apuntava el president de viatge oficial a l'Índia.

Després de la marxa enrere del PSC, el front polític a favor de la consulta no es pot permetre més baixes i amb aquest objectiu hi destinaran esforços, malgrat que l'estira-i-arronsa tensi el calendari.

ERC ratificava ahir la seva negativa “a deixar en mans de la majoria absoluta del PP” la possibilitat de celebrar la consulta, la qual cosa podria succeir si els partits optessin per aprovar una proposició de llei en el Parlament, ja que la petició quedaria encallada en la Mesa del Congrés. Tanmateix, ahir ICV alertava que els republicans supeditaven ara l'acord a la negociació de la data i la pregunta. Un terreny prou enfangant en què només ERC ha apostat clarament per concretar quina seria la seva pregunta mentre que CiU es mostra prudent a causa dels equilibris interns que ha de mantenir amb Unió. ICV tampoc ha fet pública la seva opció de pregunta la qual cosa ha fet créixer la desconfiança entre els republicans que veuen en aquests entrebancs una maniobra per dilatar el procés i no pas la determinació per arribar a un acord. “ERC no pot cedir quan es posa en risc i en perill la possibilitat que els ciutadans puguin decidir el seu futur”, va explicar la portaveu d'ERC, Marta Rovira.

Els republicans van ser ahir la diana de les critiques sobretot per part d'ICV i la CUP. El portaveu de la Candidatura Popular, Quim Arrufat, fins i tot justificava el retard a un “excés de partidisme”. El dirigent va vincular directament les negociacions sobre la consulta a l'aprovació dels pressupostos entre CiU i ERC. “Això és instrumentalitzar el procés de la consulta”, va lamentar.

Més prudent es va expressar el portaveu de CiU, Jordi Turull, que va evitar polemitzar . Tal com havia fet hores abans el portaveu del govern, el diputat va assenyalar que “l'important és arribar a un acord”. Turull va assegurar que la decisió d'ajornar la votació “no dilata el procés”.

Sigui com sigui, la data més propera perquè el Parlament pugui ratificar l'acord polític, en cas que aquest es produeixi, seria, com va apuntar aquest diari, en el ple que s'inicia el 17 de desembre.

Comencem a veure un excés de partidisme que no correspon al mandat de les mobilitzacions ciutadanes
Quim Arrufat
DIPUTAT DE LA CUP
Cedim quan és bo pel país, però no si el que es posa en risc que els ciutadans puguin decidir
Marta Rovira
SECRETÀRIA GENERAL D'ERC
No puc preveure que no ens puguem posar d'acord com a mínim en la via i en la pregunta
Dolors Camats
COORDINADORA NACIONAL D'ICV
La incoherència no és cedir, la incoherència seria que per no cedir ningú, no poguéssim fer possible l'acord
Jordi Turull
PRESIDENT DEL GRUP DE CIU
Darrera actualització ( Dimecres, 27 de novembre del 2013 02:00 )