El Punt Avui

Com l'Estatut

El referèndum estatutari va tenir unes despeses de 15 milions d'euros, que és el mateix que podria costar la consulta

La situació del 2006 és diferent de la d'ara i fins i tot La Moncloa va contribuir-hi amb 6 milions

28/11/13 02:00 BARCELONA - MARC BATALLER
Despeses consulta Foto: EL PUNT AVUI.
El pressupost reserva 5 milions per a la consulta, que s'ampliarien

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha fet aquesta setmana una crida als partits polítics perquè no es repeteixin els “errors” de l'Estatut en la transició cap a la consulta. I és que la carta catalana és un dels precedents més recents respecte de la negociació política que ara mateix es viu a Catalunya i s'hi poden establir alguns paral·lelismes. Al marge de les escaramusses entre els grups, un dels aspectes comparatius són les qüestions logístiques a l'hora d'organitzar la cita electoral. Un dels punts coincidents és la inversió: el referèndum estatutari va costar uns 15 milions, la mateixa estimació que es fa sobre la consulta sobiranista. Per contra, unes eleccions parlamentàries costen uns 30 milions.

La votació de l'Estatut es va celebrar el 18 de juny del 2006 i les principals despeses es van destinar al personal –5,7 milions– i a tràmits com ara les paperetes i el desplegament informàtic –5,1 milions–. A més, el govern català va entregar al conjunt de les formacions polítiques del Parlament uns 4,3 milions d'euros perquè fessin campanya.

Aquestes xifres poden tenir-se en compte a l'hora d'avaluar què es necessitarà per realitzar la consulta, però els escenaris són bastant diferents. La Moncloa va donar suport total al procés del text estatutari i, fins i tot va destinar-hi 6 milions d'euros, una circumstància que s'albira impossible en el cas actual. Si no hi ha cap sorpresa, l'executiu català haurà d'assumir totes les despeses de la consulta i segurament amb confrontació directe amb l'Estat espanyol. Els 15 milions que s'estima que pot costar es calculen tenint en compte aquest escenari, però si La Moncloa donés suport al procés català el pressupost seria menor.

De moment, la Generalitat ja s'està curant en salut i ha fet els primers estudis sobre què val comprar un determinat nombre d'urnes, ja que la immensa majoria són propietat del govern del PP. El Departament de Governació en té unes 300, però se'n necessitarien 2.100 més i hauria de gastar-s'hi prop de 84.000 euros.

En els comptes públics per al 2014 ja hi ha una partida específica de 5 milions d'euros per a la consulta, tot i que es pot ampliar al llarg de l'exercici. CiU i ERC han acordat incloure aquesta mínima quantitat per no cridar gaire l'atenció.

Un altre apartat organitzatiu que el govern està estudiant és allargar la votació de la consulta durant dos dies, dissabte i diumenge. Argumenten que seria una bona decisió per poder gestionar millor els recursos logístics i de personal i també per evitar aglomeracions, que podrien provocar problemes d'inseguretat. En aquest mateix sentit es treballa amb la possibilitat d'habilitar una votació per internet durant la setmana prèvia. Seria una mesura encaminada, principalment, a facilitar el vot dels catalans a l'exterior.

18.06.06
Se celebra
el referèndum de l'Estatut. Va haver-hi una participació del 48,85% i un 73,9% de vots a favor.
14.09.14
És una de les dates
que s'han posat sobre la taula per a la celebració de la consulta sobiranista.

Retrets d'Ortega cap a Esquerra

La vicepresidenta del govern i presidenta en funcions, Joana Ortega, va retreure ahir a Esquerra que hagi plantejat de manera “unilateral” la seva proposta sobre la pregunta de la consulta. “Si tothom anem posant preguntes sobre la taula sense buscar el mínim comú denominador, malament rai”, va destacar en una entrevista a Els matins, de TV3. Davant d'aquesta situació, Ortega va demanar que es posi l'accent “en els punts d'acord i no en els desacords” i que el debat entre els actors implicats sigui “al màxim de serè i intern possible”. Ortega es va mostrar convençuda que hi haurà acord sobre la manera de traslladar la petició de la consulta al Congrés dels Diputats i va apel·lar a la “generositat” de les forces polítiques per aconseguir-ho.

Darrera actualització ( Dijous, 28 de novembre del 2013 02:00 )