El Punt Avui

Llei sense consens, llei morta

29/11/13 02:00 -

Tal com era d'esperar, perquè el contrari hauria estat una raresa en la història parlamentària espanyola, la llei de millora de la qualitat educativa, més coneguda com a llei Wert, es va aprovar ahir sense consens. Ni polític ni, el que és pitjor, social. Va tirar endavant gràcies als vots del PP, i prou. L'objectiu declarat del ministre d'Educació, el pitjor valorat de tots els del gabinet de Rajoy, és que els resultats escolars de tot l'Estat millorin i s'acostin als dels països nòrdics, que tan bé figuren en les estadístiques internacionals.

Però aquesta és una declaració retòrica. Perquè, si el PP de debò estigués interessat en la qualitat, s'hauria fixat abans en com es va organitzar, per posar un exemple conegut, el sistema escolar a Finlàndia. Resulta que el punt de partida va ser una llei d'educació pactada, fruit de la negociació i del consens. Finlàndia va complir així la primera condició per aconseguir bons resultats escolars: l'estabilitat. Però el PP, com abans el PSOE, no està interessat ni en el pacte ni en la qualitat, sinó en la imposició de les seves idees. És a dir, a fer allò de què acusen en fals el sistema escolar de Catalunya –on sí que es va assolir el pacte legislatiu escolar–; és a dir, adoctrinar.

El Partit Popular no està gens interessat en la qualitat educativa perquè, si no, hauria tramitat la llei d'una manera menys barroera i ara mateix ja sabríem de quin pressupost es disposa per tirar endavant una fita tan ambiciosa. Amb l'excusa de la qualitat s'ha fet una llei retrògrada, centralista, invasiva de les competències alienes i letal contra un model d'immersió lingüística que funciona. Una llei que no té en compte els que l'han d'aplicar. Neix morta. Només haurà servit per crispar.

Darrera actualització ( Divendres, 29 de novembre del 2013 02:00 )