El Punt Avui

Escòcia respon a Rajoy que serà “benvinguda” a la UE

Edimburg recorda que el llibre blanc preveu negociar la permanència a Europa durant la transició cap a l'estat propi

Mas celebra que el president espanyol “admeti” la possibilitat de la independència

29/11/13 02:00 BARCELONA - REDACCIÓ
Mas, ahir en una visita a l'empresa automobilística Tata-Ficosa, a la localitat de Pune, a l'Índia Foto: RUBEN MORENO /EFE.

El govern escocès s'hi va tornar ahir contestant Mariano Rajoy. “No és el vet espanyol el que ens ha de preocupar, sinó el del govern britànic”, va etzibar el primer ministre Alex Salmond en un debat al Parlament d'Edimburg amb referència a les paraules del president espanyol, que dimecres, a banda d'admetre desconèixer el contingut del llibre blanc per la independència, presentat aquesta setmana per Salmond, va afirmar que, en cas de secessió, tant Escòcia com Catalunya quedarien fora de la Unió Europea, i que seria bo que “tothom” ho sabés. Salmond va insistir ahir, en canvi, que Escòcia “és una nació europea” i serà “benvinguda” a la UE si s'independitza.

Abans, al matí, el govern escocès ja s'havia donat per entès, mitjançant un portaveu, que el president espanyol havia dit que no s'ha llegit les seves “propostes” i havia replicat que el llibre blanc acredita “un procés detallat que permetrà que Escòcia negociï la seva permanència com a membre independent a la UE” durant el període de divuit mesos que transcorreria entre un vot favorable a la secessió i la proclamació de la independència.

El primer ministre escocès –que Rajoy va qualificar erròniament de president, càrrec que no existeix a Escòcia– va reiterar que, en cas de triomf dels independentistes, podria negociar l'adhesió del nou estat “des de dins” durant aquest interval, segons informa l'ACN. Salmond ha demanat a l'executiu britànic que demani l'opinió legal de la Comissió Europea sobre les conseqüències, perquè Brussel·les, va dir, “està preparada per parlar-ne”, però necessita el “permís” del govern estatal.

També Artur Mas va replicar ahir les paraules de Rajoy. Mas, que continua a l'Índia, en va fer una interpretació peculiar: “Les celebro molt, perquè si admet aquesta possibilitat [el fet que una Catalunya independent quedi fora de la UE], és que admet la possibilitat que Catalunya es converteixi en un estat.” I hi va afegir: “Si això és així, posem-nos a acordar la pregunta, la data i la manera de fer-ho, com Escòcia i, a partir d'aquí, ja en parlarem, de les conseqüències.” Després, però, va admetre, tocant més de peus a terra: “Som en la fase de la pura intoxicació.” I va avisar Rajoy que “la gent a Catalunya cada cop és més insensible a aquestes amenaces”.

El ‘Financial Times' se'n fa ressò

El diari Financial Times va publicar ahir un article en què es fa ressò de les paraules de Rajoy i en què el corresponsal a Madrid Tobias Buck explica que Catalunya “mira amb enveja” el cas escocès. Buck escriu que els nacionalistes catalans “miren Escòcia” i esperen que el referèndum que s'hi farà “augmenti la pressió sobre el govern espanyol perquè segueixi l'exemple del Regne Unit i permeti una votació”, ja que ara l'executiu de Rajoy “argumenta que fins i tot un referèndum violaria la Constitució espanyola”.

Darrera actualització ( Divendres, 29 de novembre del 2013 02:00 )