El Punt Avui.

‘Amistats' perilloses

Les relacions entre ERC i UDC són tenses i a mesura que avança el procés la crisi s'aguditza

Duran exigeix que els republicans s'impliquin més en el dia a dia i Junqueras acusa els socialcristians de dilatar la consulta

La pregunta també els divideix i ahir el líder d'UDC va criticar que ERC vulgui imposar la seva proposta

30/11/13 02:00 BARCELONA - MARC BATALLER
Josep Antoni Duran i Lleida

A mesura que el procés català avança, els actors implicats han d'aclarir més les posicions i creixen les tensions internes en el si d'alguns partits, com en el cas del PSC, i també entre diverses formacions, com ara ERC i Unió. Una desconfiança mútua que ja era latent quan Artur Mas i Oriol Junqueras van signar el pacte de governabilitat i que ara està anant in crescendo. En línies generals, Unió retreu a ERC que no s'impliqui en el dia a dia de govern i que no tingui cap desgast, mentre que els republicans asseguren que els socialcristians intenten dilatar la consulta. “ERC és més lleial al govern del que ho són alguns dels seus”, subratllava aquest dimecres Oriol Junqueras.

La definició de la pregunta sobre el referèndum encara tensa més la corda. Esquerra defensa que s'ha de redactar una pregunta “clara” sobre la independència de Catalunya, perquè aquest és el clam de la gent que va sortir al carrer durant la Via Catalana i ahir mateix la secretària general, Marta Rovira, recordava que no s'imagina una consulta que no pregunti sobre aquest aspecte.

Una tesi que contrasta, i molt, amb la del líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, que ahir, en la seva carta web setmanal, indicava que hi ha d'haver consens al voltant de la pregunta i també tocava el crostó als republicans: “No està escrit enlloc que el consens sigui acceptar el que ERC vol. Tal vegada els hem malacostumat”, va etzibar-los.

En aquest sentit, Junqueras també ha recriminat més d'un cop als seus socis de CiU que no hagin formulat cap proposta concreta i, fins i tot, fa poques setmanes en un míting va vaticinar que els partidaris d'una pregunta poc clara i explícita es quedaran “sols”, en referència a l'ambigüitat que, segons els republicans, practiquen Unió i ICV-EUiA. Tot i que no va citar directament ningú, Duran i Lleida es va sentir al·ludit i va respondre per Twitter. Va remarcar que ell mai no havia plantejat una pregunta “arbre” i va acusar Junqueras d'haver trencat “l'esperit unitari” del Parlament. Tot plegat, una mostra més que les dues organitzacions no tenen cap problema a airejar públicament les seves diferències.

La vaga de Junqueras

Una de les propostes d'Oriol Junqueras que va aixecar més polseguera va ser la d'aturar l'economia catalana una setmana si La Moncloa continuava posant pals a les rodes al procés. Alguns sectors de la societat civil van donar-li suport, però d'altres van atacar-lo durament. Un dels primers a reaccionar va ser el mateix Josep Antoni Duran i Lleida, que va comentar que aquesta iniciativa no té “quatre dits de front” i va posar en dubte que perjudiqués l'Estat espanyol.

Però aquí no es van acabar les topades entre les dues parts. Dies més tard, el president d'ERC va suggerir que la seva amenaça sobre la vaga podria haver influït en l'arribada dels 1.700 milions del fons de liquiditat autonòmic (FLA), que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, tenia bloquejats. Una insinuació que va encendre Duran, que va tornar a fer servir el Twitter per carregar contra Junqueras: “El pagament d'aquests 1.700 milions estava negociat d'abans. Res a veure amb la insensata proposta de vaga general de Junqueras. Quins bemolls”, va piular.

Aquesta vehemència de Duran, però, li va jugar una mala passada quan el mes de juny es va filtrar la gravació d'una intervenció seva a porta tancada en una trobada de la intercomarcal d'UDC a Girona. El socialcristià no es va mossegar la llengua a l'hora de qüestionar la transició nacional i de censurar la gestió d'ERC en el tripartit i la situació actual. “Estem remenant massa l'arbre i els fruits no els recull CiU, els recull ERC”, va assenyalar.

Darrera actualització ( Dissabte, 30 de novembre del 2013 02:00 )