El Punt Avui

Rajoy sosté que Cameron veu també Catalunya fora de la UE

El president espanyol busca aliats entre els dirigents europeus i insisteix que els tractats no preveuen la permanència de països que se separen

Va intentar-ho amb Hollande i no se'n va sortir

30/11/13 02:00 BARCELONA - REDACCIÓ
La foto de família dels mandataris que participen en la cimera que es fa a Lituània Foto: EFE/CHEMA MOYA.

No només el president espanyol, Mariano Rajoy, manté la tesi que, en la segons ell gairebé impossible hipotètica independència de Catalunya, aquesta quedaria exclosa de la Unió Europea. Ahir va revelar que té un col·lega que pensa el mateix que ell: el primer ministre britànic, David Cameron, que ha d'afrontar el referèndum escocès. Els dos mandataris van mantenir ahir una conversa de treball en la cimera de la UE al Partenariat Oriental a Lituània. Segons Rajoy, tots dos van parlar dels tractats de la UE “en relació amb aquelles regions que se separen d'un estat membre”. El president espanyol va reiterar que tots dos coincideixen en el criteri que els tractats de la UE diuen que “aquestes regions se'n van de la UE i són estats aliens de la UE”. Segons Rajoy, Cameron va dir “que efectivament és així” i tots dos “han constatat un fet”.

Rajoy va fer aquestes manifestacions en resposta a una pregunta sobre les situacions polítiques a Escòcia i a Catalunya. Malgrat que el president espanyol no va citar cap dels dos països perquè “tothom sap” a què es refereix, va dir que tant ell com el primer ministre britànic consideren que “informar i dir la veritat és, entre altres coses, recordar els tractats de la UE”. Rajoy va intentar dimecres a La Moncloa, després de reunir-se amb el president francès, François Hollande, que ell prengués una posició similar. Hollande, però, va rebutjar pronunciar-se en considerar que aquesta és una qüestió interna espanyola i que ell no hi té res a dir. Rajoy, però, va llegir una resposta preparada en què rebutjava “divisions i aventures en solitari de futur molt incert” en les quals “el punt de sortida pot semblar clar, però el punt d'arribada pot ser desconegut”.

Plantofada escocesa

El poc tacte del president espanyol va fer que les seves declaracions coincidissin amb la presentació del llibre blanc per la independència escocesa i que el govern d'Edimburg s'hi tornés l'endemà. “No és el vet espanyol el que ens ha de preocupar”, va etzibar el primer ministre, Alex Salmond, en un debat al Parlament d'Edimburg en referència a les paraules del president espanyol. Rajoy, dimecres, mentre parlava, admetia que desconeixia el contingut del llibre blanc, cosa que encara va indignar més el govern escocès.

Darrera actualització ( Dissabte, 30 de novembre del 2013 02:00 )