El Punt Avui

El PP vol dificultar la protesta i multar l'“ofensa a Espanya”

L'avantprojecte de llei de seguretat ciutadana rep l'aval del Consell de Ministres amb sancions de fins a 30.000 euros per ultratge als símbols

L'executiu de Rajoy envia un missatge de duresa

30/11/13 02:00 MADRID - MONTSE OLIVA
El ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, ahir a la roda de premsa posterior al consell de ministres Foto: PACO CAMPOS/EFE.

Mariano Rajoy va ratificar ahir que banalitzar el nazisme fent paral·lelismes amb Catalunya forma part de la llibertat d'expressió, però cridar segons quines consignes o portar una determinada pancarta pot sortir força car. En concret, una multa de 30.000 euros si es considera una “ofensa o ultratge a Espanya i als seus símbols, himne o institucions”. Això sí, la sanció administrativa també s'aplicarà quan els atacs afectin les comunitats i els ens locals, hi afegeix el text de l'avantprojecte de llei de seguretat ciutadana elaborat pel Ministeri de l'Interior i que ahir va rebre el vistiplau del Consell de Ministres.

El govern del PP aprofita aquesta norma per enviar un missatge nítid al seu electorat més conservador: garanteix que aplicarà una política de duresa contra els que protestin al carrer i alterin l'ordre públic o qüestionin la unitat d'Espanya. Tant és si criden contra les retallades o contra la corrupció a les institucions, com si encerclen el Congrés o el Senat, com si intenten impedir un desnonament o bé si clamen a favor de la independència; amb la nova llei es vigilarà què fan, què diuen i com ho diuen per determinar si es tracta o no d'una infracció greu.

La qüestió, però, és que el Ministeri de l'Interior no té gens delimitat què es considera ofensiu –“s'ha d'afinar molt més”, assenyalaven ahir fonts d'aquest departament–, així que pot acabar passant que la llei sigui prou interpretable perquè es pugui aplicar de manera arbitrària segons les circumstàncies del moment. En tot cas, Fernández Díaz assegurava en roda de premsa que, més enllà que aquest tipus d'expressions no li agradin, una manifestació contrària a la unitat d'Espanya no seria considerada ofensa o ultratge “si és pacífica i s'emmarca dins els límits legals”. Una altra cosa és si la concentració acaba amb aldarulls o si s'hi cremen banderes. El que no formarà part d'aquesta norma són les xiulades a l'himne espanyol als camps de futbol, ja que el ministre recordava que aquest tipus de conductes s'han d'avaluar des de la llei en contra de la violència a l'esport.

La futura norma, que substituirà la llei Corcuera del 1992 –i que l'executiu espanyol pretén que entri en vigor el primer semestre del 2014–, des d'alguns àmbits ja es qualifica de “llei mordassa” o del “cop de peu a la boca”. En el capítol d'infraccions, s'hi distingeixen tres nivells: lleu, greu o molt greu, i el càstig pot arribar a ser una multa de 600.000 euros per a determinades conductes que deixaran de ser punibles al Codi Penal.

Entre les novetats respecte al primer esborrany filtrat per Interior, ara s'hi introdueix el capítol d'ofenses i el de sancions als que vulguin frenar l'execució d'un desnonament. La PAH i el moviment 15-M són alguns dels objectius principals de la llei, però en general són mesures per dissuadir les protestes que han marcat l'actualitat dels últims temps, com per exemple els escarnis públics, les concentracions davant les seus del PP durant la jornada de reflexió o les acampades a la Puerta del Sol.

Com a contrapartida, en el text s'han rebaixat les multes per l'encerclament d'espais públics o per a qui insulti o difongui fotografies de policies, si bé ahir Interior no volia que fos dit que s'ha suavitzat la llei.

Portar pancartes
o cridar consignes ofensives contra Espanya i contra les autonomies pot ser una infracció greu
Aquesta futura llei garantirà més i millor els drets i els deures dels ciutadans
Jorge Fernández Díaz
MINISTRE DE L'INTERIOR
Darrera actualització ( Dissabte, 30 de novembre del 2013 02:00 )