El Punt Avui

Els valencians reclamen la dimissió de Fabra per RTVV

Una multitudinària manifestació exigeix un avançament de les eleccions valencianes

El tancament de les emissions obri una greu crisi política en un govern desaparegut les últimes hores

01/12/13 02:00 VALÈNCIA - TERE RODRÍGUEZ
Pancarta darrere de la qual van marxar els treballadors de RTVV que ahir van rebre un suport multitudinari en la manifestació que va discòrrer pels carrers de València. f Foto: AGÈNCIES.

La societat valenciana va respondre de nou de manera massiva i unitària al tancament, ara sí ja definitiu, de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV). Si fa tres setmanes desenes de milers de persones van reclamar al president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, que rectificara i no tirara avant la seua decisió de tancar l'ens públic, ahir li van exigir directament la dimissió després d'haver perpetrat “un cop d'estat mediàtic”.

Unes quaranta mil persones, segons fonts de l'organització –la policia local va donar una xifra d'entre 3.500 i 4.000–, es van manifestar pels principals carrers de València en un acte que va ser convocat immediatament després que el senyal de Nou anara a negre. Partits de l'oposició, sindicats, entitats cíviques i col·lectius de tots els sectors van tornar a encapçalar una marxa que va discórrer sense incidents pels carrers centrals de la ciutat amb el lema Eleccions avançades, ja. En nom de tots va parlar, al final d'un recorregut marcat pel fred i el vent, el coordinador d'Acció Cultural, Toni Gisbert. “Queda clar que els valencians no estem d'acord amb el tancament de RTVV, ni amb moltes coses que ha fet el PP, i per això exigim més autogovern, que torne TV3, més sanitat, més educació i més polítiques de benestar social”, va dir Gisbert abans que la pancarta que precedia el comitè d'empresa i els treballadors de RTVV accedira a la plaça de la Mare de Déu.

“Un fort aplaudiment per a la dignitat dels valencians, que tan bé han representat aquests dies tots els treballadors de la ràdio i la televisió públiques”, va encoratjar Gisbert mentre els assistents els rebien cridant “RTVV tornarà” i sonava de fons L'estaca, de Lluís Llach, que tots els que anaven a la capçalera van ballar abraçats.

Cop al poble

El vicepresident del comitè, Vicent Mifsud, va agafar una vegada més el micròfon, com ha fet durant aquestes últimes setmanes de manera ininterrompuda, per denunciar l'actitud del president i de la resta del govern valencià amb el tancament de l'empresa. “Fa unes setmanes els valencians es van manifestar per dir al senyor Fabra que havia arribat l'hora de negociar, de dialogar i de buscar solucions per fer una televisió pública, democràtica, de qualitat i en valencià. Dissortadament, no va voler escoltar la veu d'un poble i va crear un conflicte molt més gran del que hi havia; volia pegar un cop als treballadors de RTVV, però realment l'ha pegat a tot el poble a què es deu”, va expressar Mifsud. Des de l'escenari va recordar que la seua lluita no ha sigut solament una reivindicació laboral, sinó també “per la dignitat dels valencians, que estava sent seriosament amenaçada”. Mifsud també ha invocat la mateixa dignitat per al valencià i va recordar que la Constitució espanyola recull el dret dels valencians a expressa-se en la seua llengua. “Els valencians tenen dret a posar la seua ràdio i la televisió i escoltar-la en la seua llengua i que aquesta llengua tinga dignitat.”

El vicepresident va insistir una vegada més que no hi ha raons econòmiques que avalen el tancament de RTVV. “Fabra l'ha tancat perquè té por d'una RTVV que explique la veritat, té por de la democràcia”, va dir, i va expressar que, amb l'apagada de l'ens públic, el País Valencià “ha tornat a temps anteriors a la democràcia”. “Això ha sigut un cop d'estat mediàtic en tota regla”, va dir, i també va reclamar al cap del consell una rectificació.

Oposició i entitats van parlar en el mateix sentit 
i van assegurar que l'apagada de RTVV ha de servir per tancar una etapa política “esgotada” i per començar-ne urgentment una de nova.

LES FRASES

Els valencians no ens podem resignar. Aquest país es pot fer d'una altra manera plural i responsable
Ximo Puig
SECRETARI GENERAL DEL PSPV-PSOE
Reclamem eleccions anticipades per recuperar la decència en la vida pública i en la gestió política
Enric Morera
PORTAVEU DE COMPROMÍS

Una imatge mítica de fa 36 anys

Tot es va desenvolupar amb ordre i seguint les previsions de les associacions, grups, entitats, partits i sindicats convocants en aquesta manifestació de rebuig a la política que el president Fabra imprimeix, a les ordres –pel que sembla– d'instàncies superiors.

L'organització estava ben satisfeta per la gran quantitat de persones aplegades i, des del primer moment, va planar la sensació d'haver retrocedit un poc més d'una trentena d'anys, quan es demanava llibertat, amnistia i Estatut d'autonomia. Tant és així, que en passar per la vora del Teatre Principal de València, els reporters gràfics van demanar repetir aquella mítica imatge en què van participar un milió de persones a favor de la recuperació del sentiment com a poble.

Aquesta manifestació 
de rebuig pel tancament de RTVV ha situat els assistents a un pas d'aquella altra, de 
fa 36 anys. També s'han 
hagut de reivindicar les senyes d'identitat.

E.C.
Darrera actualització ( Diumenge, 1 de desembre del 2013 02:00 )