El Punt Avui

POLÍTICA

Nadal es deixa anar a Sant Gregori

L'exalcalde de Girona afirma que abans del 2010 no era “clarament independentista”

Apel·la a fer pedagogia a favor de la consulta

04/12/13 02:00 SANT GREGORI - JORDI FERRER
D'esquerra a dreta a la taula, Pere Pugès (ANC), el catedràtic de dret constitucional Xavier Arbós, l'exalcalde de Girona Joaquim Nadal i el moderador del debat, Enric Llauger, ahir en l'acte a la sala d'actes de l'escola Agustí Gifre de Sant Gregori. Foto: JOAN SABATER.
Notícies de ...

L'Ateneu de la Vall del Llémena va reunir ahir al vespre a Sant Gregori tres veus autoritzades per parlar del present i del futur més immediat del país. Pere Pugès, un dels membres fundadors de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC); el catedràtic de dret constitucional de la Universitat de Barcelona (UB) Xavier Arbós, i l'exalcalde de Girona i exconseller Joaquim Nadal van parlar de la conveniència (i/o necessitat) de fer una consulta l'any que ve.

Setmanes abans que el govern fixi una data i una pregunta per a la consulta del 2014, l'advocat Xavier Arbós va assenyalar que la Constitució Espanyola no s'ha d'exhibir com una maça per encotillar les aspiracions de la gent. L'antic degà de la Facultat de Dret de la UdG va admetre, però, que el resultat d'una hipotètica consulta a favor de la segregació no tindria efectes vinculants “pel bloqueig polític” de l'Estat espanyol, però que sí que seria valuosa com a argument polític o de projecció exterior.

Nadal va coincidir amb Arbós a l'hora de dir que la Constitució, per si mateixa, “no té la culpa de l'actual bloqueig de l'Estat” a les aspiracions de la ciutadania. Però l'exalcalde de Girona i president de la Taula de la Ciutat pel Dret a Decidir lamenta que l'Estat hagi tallat “fa quatre dies” els ponts de diàleg amb Catalunya. Per això, Nadal va deixar-se anar ahir a Sant Gregori. “No era clarament independentista abans del 2010”, va declarar Nadal en referència a la retallada del Tribunal Constitucional (TC) a l'Estatut sorgit del Parlament.

L'exalcalde va aprofitar el debat Consulta, sí; consulta, no per criticar el PSC. “El que encara avui és el meu partit intenta explicar una cosa que no és veritat.” L'atac al primer secretari, Pere Navarro, va ser del tot diàfan. Nadal troba “no creïble” el federalisme “que alguns prometen” perquè “ni a Espanya ni a Catalunya n'hi ha, de federalistes”. L'antic conseller va admetre que Catalunya viu un moment històric, en què, fins i tot, s'ha de fer pedagogia a gent d'origen no català –“els amics de Germans Sàbat”, va dir l'historiador– per difondre els beneficis d'una consulta en què es pugui votar “no”. I més endavant i a poc a poc veure què vol el país.

Pere Pugès, un dels fundadors de l'ANC i antic regidor socialista a Sant Boi de Llobregat, també va fer incidència en la necessitat de convèncer mig milió de catalans més perquè facin costat als 1.875.000 electors que el 25 de novembre del 2012 ja van optar per formacions sobiranistes. Els indecisos serien, segons Pugès, aquells votants del PSC i d'ICV que “no se senten catalans de cor”. Serien els veïns del barri gironí de Germans Sàbat i molts d'altres.

Darrera actualització ( Dimecres, 4 de desembre del 2013 02:42 )