• 4 dic. 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • BEATRIZ NAVARRO Brussel·les. Corresponsal

Europa veu “problemàtica” la nova llei de seguretat

El Consell d’Europa critica la vaguetat i duresa de la norma

Nils Muiznieks dubta que en una societat democràtica siguin necessàries tantes restriccions

El Consell d’Europa, la institució encarregada de vetllar pel respecte als drets humans al continent, va qualificar ahir d’“altament problemàtica” la proposta de llei de seguretat ciutadana presentada pel Govern espanyol. Nils Muiznieks, el responsable de drets humans, dubta que “aquestes restriccions siguin necessàries en una societat democràtica” per mantenir l’ordre públic i creu que s’hauria de vetllar per la seguretat “sense interferir massa en la llibertat de reunió” i de manifestació.

RAÚL CARO / EFEEl ministre de l’Interior defensa el seu projecte de llei

El comissari de drets humans del Consell d’Europa veu problemes a l’esborrany de la llei des del punt de vista de la seguretat jurídica i també de la proporcionalitat. Les definicions d’“alguns dels delictes són molt vagues”, va puntualitzar, citant per exemple els atemptats contra l’autoritat o –entre rialles– les ofenses a Espanya. “Fins a quin punt estan clars aquests conceptes? Com sabrà la gent si està violant la llei o no?”, es va preguntar el comissari en declaracions a Efe, denunciant que, segons el seu parer, el text d’Interior deixa marge per a “aplicacions arbitràries” de la llei.

Nils Muiznieks va posar en dubte que sigui necessari definir delictes i multes al nivell que planteja l’avantprojecte de llei elaborat pel Ministeri de l’Interior. L’esborrany estableix set tipus d’infraccions molt greussancionades amb multes de 30.001 a 600.000 euros, a més d’una trentena d’infraccions greus susceptibles de ser castigades amb multes de fins a 30.000 euros i una vintena d’infraccions lleus subjectes a multes d’entre 100 i 1.000 euros.

El comissari va qüestionar que “no hi hagi altres maneres de protegir la seguretat de les persones i l’ordre públic sense interferir en la llibertat de les persones de reunir-se lliurement”. La llibertat per expressar discrepàncies amb les polítiques del govern ha de ser preservada, va reivindicar el representant del Consell d’Europa, una institució amb seu a Estrasburg i de la qual depèn el Tribunal Europeu de Drets Humans.

Nils Muiznieks va concloure els seus comentaris sobre l’esborrany de la llei de seguretat ciutadana dient que se sentia “seriosament preocupat” per l’impacte en la societat espanyola i no descarta abordar la qüestió amb el Govern de Mariano Rajoy “si va més enllà”. Muiznieks era ahir a Brussel·les per presentar un informe amb recomanacions als governs per garantir que les mesures d’austeritat que adoptin siguin proporcionals, no discriminatòries i temporals.

El comissari europeu també es va mostrar consternat per la col·locació de filats tallants a la tanca de Melilla, encara que abans de pronunciar-se sobre si han de retirar-se o no va afirmar que li agradaria visitar la zona. “Aquests filats representen un gran perill per a la gent. Els murs, les tanques..., simplement no funcionen per desanimar gent desesperada. Trobaran maneres de travessar-los. Per mi és una manera de tirar els diners i pot portar a un tractament inhumà de les persones. Així que segons el meu parer no són una solució”. No és la primera vegada que el Consell d’Europa fa sortir els colors a la cara a Espanya. El mes passat la institució va criticar el desproporcionat ús de la força en la resposta policial a les manifestacions antiausteritat.