• 10 dic. 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • JOSEP GISBERT IÑAKI ELLAKURÍA

La Generalitat descarta cancel·lar el simposi “Espanya contra Catalunya”

García-Margallo veu en les jornades una “flagrant falsificació de la història”

El PSC es planteja donar suport a PP i C’s perquè el Parlament investigui el projecte del “CNI català”

El Govern no té la més mínima intenció de suspendre el simposi “Espanya contra Catalunya, una mirada històrica (1714-2014)” malgrat la reclamació del PPiC’si les dures crítiques del PSC i del ministre d’Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, que considera que és “una flagrant falsificació de la història”. Dos consellers van deixar clara ahir la postura del Govern sobre la qüestió: Felip Puig (Empresa) va descartar que hi hagi motius per cancel·lar el debat i Josep Maria Pelegrí (Agricultura) va recordar que “en aquest país hi ha llibertat d’expressió, de reunió, d’opinió i d’associació”.

ANDREU DALMAU / EFEEl director de l’IEC, Joandomènec Ros. ahir al costat del director del simposi, Jaume Sobrequés

El simposi, organitzat pel Centre d’Història Contemporània de Catalunya, està enquadrat dins dels actes del tricentenari del 1714 i se celebra entre dijous i dissabte a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans, amb més de 200 inscrits davant els 150 previstos. Felip Puig no creu que el simposi hagi de ser motiu de polèmica, atès que anirà a càrrec d’“historiadors i professionals d’un i un altre espectre ideològic, reconeixent sempre la diversitat”, i no serà més que “la constatació de tres-cents anys complicats” en l’intent d’encaix de Catalunya a Espanya. Tot i que va precisar que efectivament una part de Catalunya “té la percepció” que Espanya actua contra els seus interessos, com queda palès, a parer seu, amb la llei Wert o amb la impossibilitat de la Generalitat de gestionar la pròpia hisenda. Josep Maria Pelegrí, per la seva part, va lamentar que el PP estigui acostumant els catalans a “escoltar declaracions que busquen la radicalitat, l’enfrontament i l’ofensa” i el va emplaçar a abandonar aquesta actitud. El PP ha demanat també la destitució del director del Centre d’Història Contemporània de Catalunya, Jaume Sobrequés, per organitzar un debat que considera que “incita a l’odi”. Davant d’això, Jaume Sobrequés, precisament, va subratllar el rigor “científic i acadèmic” del simposi i va defensar-ne el títol, que es va atribuir en exclusiva, i el contingut com a mostra d’una “realitat històrica objectiva”. “Alguns dels que fan declaracions no sé si inciten a l’odi, però sí que fan més profund l’abisme entre Catalunya i Espanya”, va ressaltar l’historiador, en altre temps dirigent del PSC, que va anunciar l’elaboració d’un informe, basat en decrets i ordres del BOE, que “demostrarà l’esmentada animadversió de forma demolidora i absolutament incontestable”.

Les polèmiques jornades van ser fins i tot comentades pel ministre d’Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, qui va considerar que el simposi és una “operació de propaganda” del Govern i una “flagrant falsificació de la història que no contribueix gens a millorar les relacions entre els catalans i la resta d’Espanya”. L’executiva del PSC va valorar igualment el simposi i va lamentar el títol del debat, en espera de conèixe’n el contingut final. El secretari d’organització del PSC, Esteve Terrades, va retreure, tanmateix, que les jornades estiguin enfocades per alimentar “l’espiral de tensió” i les “posicions radicals” que, segons el seu parer, està protagonitzant el debat sobiranista a Catalunya. Una actitud molt més bel·ligerant van adoptar les direccions del PP i de C’s respecte a les jornades, insistint a demanar-ne al Govern la suspensió. “El simposi denota un victimisme malaltís que només colpeja l’odi envers Espanya”, va reiterar Enric Millo, portaveu del PP.

El PSC, d’altra banda, va anunciar que podria donar suport a la reclamació de PP i C’s que s’obri al Parlament una comissió d’investigació sobre les activitats del Cesicat, centre que depèn del conseller Felip Puig, i el seu presumpte projecte de creació d’un “CNI català”. Esteve Terrades veu insuficients les explicacions donades per Artur Mas i el Govern fins ara. “Volem que s’aclareixi tot”, va reclamar.