El Punt Avui

Espanya i la història que no li agrada

12/12/13 02:00 -

Una trentena d'historiadors i especialistes debaten entre avui i dissabte que ve els aspectes més conflictius de les relacions entre Catalunya i Espanya. Un simple examen desapassionat dels episodis històrics entre els dos països demostra que hi ha hagut molts conflictes en els últims tres segles. Com els que hi ha hagut entre Alemanya i França, i els que hi va haver entre Espanya i Portugal. Negar aquesta evidència és voler girar full d'uns fets que incomoden Espanya, on sembla que la memòria només pugui anar en una sola direcció. Hi va haver ocupació, hi va haver prohibicions, hi va haver bombardejos sobre la població civil desarmada, i després del 1939 hi va haver un càstig suplementari contra el nostre país pel simple fet de ser-ho.

Però, d'altra banda, ¿què es pot dir d'uns polítics i mitjans de comunicació que jutgen el contingut d'un simposi només pel seu nom? ¿Com s'atreveixen a presumir quins seran els continguts i quines les conclusions d'aquest simposi? Cal preguntar-se si aquests polítics i mitjans de comunicació aborden la realitat i l'expliquen seguint sempre el mateix procediment. Però el moment polític és complicat i Espanya sempre entomarà de mala manera qualsevol fet que porti la contrària al seu discurs monolític.

Les reaccions del PP i els seus subordinats a Catalunya parlen molt de l'autèntic esperit espanyol. Es presumeix de liberalisme i de cosmopolitisme, però quan es troben amb alguna activitat que desagrada s'insta a prohibir-la, quan la conducta liberal i cosmopolita seria confrontar arguments discrepants. Amb proves, no amb opinions polítiques. És així com avança el coneixement en els països avançats.

Darrera actualització ( Dijous, 12 de desembre del 2013 02:00 )