El Punt Avui.

Acte solemne al gener al Parlament

El nou període de sessions s'iniciarà amb un ple extraordinari el dia 15 per aprovar la via legal

La petició arribarà a Madrid entre el febrer i el juny

Els partits donen el vistiplau perquè se sol·liciti a través de l'article 150.2 de la Constitució

13/12/13 02:00 BARCELONA - EMMA ANSOLA
Les preguntes dels referèndums precedents
El debat podria arribar
a Madrid entre el febrer
i el juny si el Congrés dels Diputats accepta el tràmit
Finalment s'ha optat perdos camins, Parlament i grups parlamentaris, per reclamar
la competència

El nou període de sessions al Parlament s'obrirà el 15 de gener de manerasolemne amb l'aprovació de la via que ha de permetrà donar cobertura legal a la consulta. Després de l'anunci de la data i la pregunta, els partits van començar ahir a signar la proposició de llei que s'haurà d'aprovar al Parlament per demanar al Congrés dels Diputats que delegui al govern de la Generalitat la competència en matèria de referèndums. Això implicarà, en cas que la mesa de la cambra espanyola ho admeti a tràmit, fet improbable, que el debat sobre la consulta es traslladi a Madrid, concretament a l'hemicicle del Congrés entre el febrer i el juny, segons els primers càlculs.

Primer, però, la proposició de llei serà registrada entre avui i dilluns a la cambra catalana perquè en el primer ple del període de sessions es posi aquesta iniciativa sobre la taula, es debati i s'aprovi amb la majoria absoluta que donen els 87 diputats del front sobiranista. La tramitació es preveu que es faci de manera ràpida a través de lectura única. Els grups que hi donen suport (CiU, ERC, ICV i la CUP) encara aprofitaran els últims dies perquè a la suma s'hi afegeixi algun diputat dels socialistes que s'han mostrat partidaris del dret a decidir.

Paral·lelament a aquesta primera iniciativa legislativa, que no inclourà ni la data ni la pregunta de la consulta perquè no pugui ser recorreguda en contra al Tribunal Constitucional pel govern espanyol, els grups parlamentaris catalans que tenen representació al Congrés dels Diputats també presentaran una proposició no de llei a Madrid perquè es debati la qüestió, en cas que l'anterior proposta hagi quedat aturada per la mesa.

L'acord entre els grups, que en els últims dies havien supeditat la via legal a la concreció de la data i la pregunta, inclou dotar de certa solemnitat l'entesa a la cambra catalana. Amb aquesta intenció, ahir es va decidir que serà mitjançant un ple extraordinari, el 15 de gener, quan es formalitzi el trasllat del debat a Madrid.

La negociació per portar a aprovació la via legal ja es va iniciar a principi de desembre. L'acord se cenyia a reclamar l'aplicació de l'article 150.2 de la Constitució, que permet delegar competències. En un primer moment, els parlamentaris van treballar perquè es fes efectiva l'aprovació al desembre, període que ha estat desestimat finalment, per dedicar l'últim ple de l'any al pressupost, tal com estava establert, i que es tirarà endavant amb el suport d'Esquerra.

Aquesta serà la primera vegada que la cambra catalana faci un pas endavant en el dret a l'autodeterminació. Fins ara, el Parlament havia mostrat el seu suport a aquest dret, però en cap cas s'havien aprovat iniciatives per executar-lo.

Calendari complicat

Un cop aprovada la proposició a la cambra catalana, la iniciativa es podria debatre a Madrid entre els mesos de juny i octubre, segons un primer calendari estudiat pels grups, ja que la proposta catalana se situaria a la cua de peticions en un moment en què són moltes les comunitats autònomes que ja han presentat propostes i hi ha registrades diverses iniciatives legislatives populars (ILP). Tanmateix, també es preveu la possibilitat que s'intenti avançar el debat al mes de febrer si la petició arriba a través dels grups catalans al Congrés.

Una via amb poca història

L'aplicació de l'article 150.2, no és nova. Però les vegades que s'ha arribat a aplicar es poden comptar amb un sol dit: va ser l'any 1996, quan l'aleshores president de la Generalitat, Jordi Pujol, negociava amb el seu homòleg a Madrid, José María Aznar, el suport al govern espanyol. Un dels punts de l'anomenat pacte del Majestic va ser el traspàs de les competències en matèria de trànsit a la Generalitat. Mai abans s'havia accedit a aplicar-lo, tot i que Pujol també ho va intentar amb un govern del PSOE liderat pel president Felipe González.

A més a més, l'assumpció de competències en matèria de consultes populars era una demanda que ja es va recollir en la redacció de l'Estatut del 2005, aprovada pel PSC, CiU i ICV, malgrat que finalment va ser arrencada pel ribot emprat a Madrid.

Voluntat política

El camí de l'article 150.2 pot funcionar al marge del que dicti l'Estatut, tal com ja va succeir l'any 1996, quan es van assolir les competències de trànsit, sense que la carta autonòmica del 1979 ho preveiés. La causa de l'escassa aplicació que s'ha fet de l'article és política, ja que tots els governs han estat reticents a fer-la servir perquè consideren que seria com mutilar l'Estat. La conjuntura del pacte del Majestic va ser del tot excepcional –el PP no tenia majoria absoluta i buscava aliats, contràriament al que succeeix ara–, però referma la idea que, si hi ha voluntat política, no hi ha text legal o instrument jurídic que s'imposi.

La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, va celebrar ahir l'acord. “Hem d'estar satisfets perquè els catalans ja tenen la pregunta, la data i la via legal i, per tant, podran votar”, va assenyalar. Amb tot, De Gispert va instar la resta de grups parlamentaris a continuar treballant els pròxims mesos perquè l'acord es pugui fer efectiu des de la màxima legalitat. L'expresident Ernest Benach també va valorar l'entesa política i l'anunci. “El moment s'ho val, vivim la història en primera persona, l'acord és bo; unitat del catalanisme i pregunta sobre la independència”, va piular el militant d'ERC en les xarxes socials, tot deixant clar que la seva papereta el pròxim 9 de novembre portaria una creu a les caselles del sí.

Darrera actualització ( Divendres, 13 de desembre del 2013 02:00 )