El Punt Avui

CDC es bolca en el doble sí i intentarà sumar-hi UDC

Duran adverteix que el seu partit no decidirà el vot fins que es faci la convocatòria formal de la consulta

Unió assumeix les plebiscitàries com a pla B

La direcció convergent ovaciona Mas

14/12/13 02:00 BARCELONA - ODEI A.-ETXEARTE

Tres, dos, un. CDC ja juga amb la multiplicitat de “sí” a què dóna joc la pregunta pactada per a la consulta. Els convergents van estrenar ahir una nova imatge al faristol, amb un gran adverbi afirmatiu. Però també s'han abonat a l'etiqueta #sísí. I asseguren que defensaran l'assumpció triple: l'aval a l'exercici del dret a decidir, a l'estat i a l'estat independent. Convergència es llança a la cursa electoral perquè l'opció per a la independència sigui la majoritària i espera que Unió s'hi acabi afegint a mesura que avancin els mesos. La direcció socialcristiana, però, és taxativa. Josep Antoni Duran i Lleida va advertir que el seu partit no farà pública la seva posició en la consulta fins que se'n faci la convocatòria formal.

El cert és que l'acord sobre la pregunta permet als dos partits, que ahir van reunir les executives respectives, avançar junts fins a la formalització de la votació. Dóna alè al perill de trencament de CiU que rondava en el núvol d'hipòtesis entorn d'una sola qüestió binària sobre la independència. Ara bé, CDC no està disposada a mantenir-se de braços plegats fins que s'aprovi la convocatòria. Una formalitat que es podria produir en l'últim moment, fins a 45 dies abans del 9 de novembre, en cas que la via elegida en últim terme sigui la llei de consultes catalana que es tramita al Parlament.

Per això, CDC llançarà al gener una campanya per engrossir el doble sí. Fonts del partit assenyalen que en parlaran amb els socialcristians, però sigui com sigui la formació d'Artur Mas treballarà per a la victòria electoral de la independència. De fet, d'ençà del gir sobiranista del congrés de Reus, CDC ja ha portat a terme diverses campanyes al territori amb aquest objectiu, i aplica una estratègia pensada per fer forat en les 17 ciutats del cinturó metropolità on el sobiranisme és minoritari.

El secretari d'organització de CDC, Josep Rull, va expressar un “respecte absolut” pel soci de federació. “Tenen un procés intern que serà apassionant en els propers mesos”, hi va afegir. No obstant això, el partit de Mas pretén fer un èmfasi especial en la necessitat de votar; en el primer dels tres “sí”. La raó: és el clam social més majoritari i el que evidencia tant el rebuig frontal de Madrid cap a la consulta com la incapacitat de la Moncloa a oferir una alternativa a l'statu quo. La direcció d'Unió va avalar l'acord de la consulta per unanimitat. Però ha encetat una batalla pel marc jurídic del referèndum. “La consulta serà legal o no serà”, va sentenciar Duran. A banda de les cinc vies traçades com a constitucionals per l'Institut d'Estudis Autonòmics, Duran va defensar per primer cop amb convicció les eleccions plebiscitàries com a pla B. El posició del líder del partit socialcristià és significativa perquè ERC i la CUP sostenen que la consulta s'ha de celebrar encara que la llei catalana acabi suspesa i inutilitzada pel Tribunal Constitucional. En aquest cas, Unió –com Convergència ha fet fins ara– compra l'alternativa de transformar les eleccions catalanes en un plebiscit. Duran també va reivindicar el paper de la seva formació en la facilitació de l'acord.

Un altre flanc de discrepàncies internes a CiU són les eleccions europees. CDC manté l'aposta per una candidatura conjunta del sobiranisme. Encara més, creu que el pacte de la consulta pot estovar un acord transversal. Unió s'hi continua oposant.

El comitè executiu de Convergència va rebre Mas amb grans aplaudiments. La direcció de CDC argumenta que l'habilitat de Mas per trobar una pregunta que fos assumible per a tothom (hi ha unanimitat entre els convergents a l'hora d'atribuir-li'n l'autoria) ha reforçat el seu lideratge al partit i també dins del país, en un context d'evident creixement de les expectatives electorals d'Oriol Junqueras. L'ànim convergent es va fer plausible en una reunió de les bases a Bellaterra per preparar la convenció nacional de la formació. Els 400 assistents van superar de bon tros les previsions més optimistes de la direcció de CDC. El fracàs del pacte complicava el futur polític de Mas. Fins on el portarà aquest primer èxit és una de les grans incògnites del procés sobiranista.

LES FRASES

El poble ha de decidir. Si no pot ser a través d'una consulta, ho ha de fer a través d'unes eleccions
Josep A. Duran i Lleida
PRESIDENT COMITÈ DE GOVERN D'UDC
Respecte absolut al plantejament d'UDC. Tenen un procés intern que realment serà apassionant
Josep Rull
SECRETARI D'ORGANITZACIÓ DE CDC

Com s'interpretarà el resultat de la consulta?

La concreció de la pregunta de la consulta, arbrada, ha obert un debat sobre com s'ha d'interpretar el resultat que se n'obtingui, en cas que tiri endavant en els termes acordats. CDC i ERC mantenen una posició comuna sobre la lectura que se n'hauria de fer. Argumenten que perquè es consideri que l'opció independentista és la majoritària, s'han de produir dos supòsits. El primer és que el percentatge de “sí” sigui superior al de “no” en la primera pregunta (“Vol que Catalunya esdevingui un Estat?”). Si el “no” guanyés en la primera part de l'enunciat, s'hauria de llegir que els catalans avalen el nivell d'autonomia actual de Catalunya.

El segon supòsit és que el “sí” torni a ser majoritari en la segona part de la qüestió (“Vol que aquest estat sigui independent?”), una pregunta en la qual només poden pronunciar-se els que han respost de manera afirmativa el primer apartat. Fonts dels dos partits rebutgen que es puguin sumar els partidaris del “no” a l'estat amb els que s'hagin decantat pel “no” a l'estat independent un cop han avalat l'estat. I això valdria, també, en cas que aquests dos grups de votants sumin més paperetes que els del doble sí en termes absoluts. La interpretació, però, està servida. I hi ha partits que ja qüestionen aquesta.

Darrera actualització ( Dissabte, 14 de desembre del 2013 02:00 )