El Punt Avui

El PP i el PSOE intensifiquen el front unitari anticonsulta

Governs autonòmics es posen al costat de Rajoy per aturar el “desafiament” de Mas

La Moncloa garanteix que es continuarà ajudant Catalunya, però avisa que Hisenda vigila amb lupa els comptes

14/12/13 02:00 MADRID - MONTSE OLIVA /

Assimilat l'anunci sorpresa d'Artur Mas, la dreta i l'esquerra espanyola miren cap a La Moncloa i pregunten: “I ara, què?” Els primers plantegen a Mariano Rajoy l'exigència que no afluixi en el discurs del no i que no li tremoli el pols a l'hora de, si convé, dissoldre l'autogovern català o empresonar els responsables de la “sedició”. Els segons, en canvi, insten Mariano Rajoy a moure fitxa, tot i que admeten que el marge de maniobra és mínim, ja que coincideixen plenament que, en cap cas, no poden obrir una negociació amb la Generalitat per a la consulta. El que no dubten ni els uns ni els altres és que és el moment d'oferir a la ciutadania espanyola un missatge de “tranquil·litat” i, sobretot, de fermesa i d'unitat davant el “desafiament” que planteja Artur Mas. “La consulta no es farà.” I d'aquí no es mouen.

Andalusia, amb Rajoy

La presidenta de la Junta, Susana Díaz, la veritable forjadora de l'embranzida espanyolista que impregna el discurs del PSOE, garantia que Andalusia estarà al costat del govern del PP en la defensa dels interessos de l'Estat per aturar un referèndum “il·legal”. Com a contrapartida, reclamava a Rajoy que tingui obert el diàleg per negociar un “projecte i un marc comú en el qual tothom se senti còmode, sense privilegis ni greuges”.

El PSOE, doncs, insistia sense gaire convicció que Rajoy ha de liderar una negociació que permeti relaxar l'ambient. “Necessitem una política que eviti el xoc de trens”, plantejava la número dos del partit, Elena Valenciano, després d'exhibir un rebuig frontal a la consulta: “És un desafiament sense més ni més, i s'ha de contestar amb total contundència.”

Aquesta actitud dels socialistes, que es visualitzarà amb molta més força quan arribi al Congrés la proposició de CiU, ERC i ICV, va aixecar una onada de satisfacció als territoris dirigits pels populars. Acostumats que els posessin el dit a l'ull per la posició del PSC favorable al dret a decidir, el gir dels de Pere Navarro ha començat a donar els seus fruits i permet al PSOE exhibir el seu suport a Rajoy sense que els busquin les pessigolles. I això es va notar en el discurs del president extremeny, José Antonio Monago, que es va felicitar pel fet que els dos partits mantinguin una “posició d'Estat”. També el gallec Alberto Núñez Feijóo es va mostrar “agraït” per “la unió clara entre el PP i el PSOE” davant una pretensió de Mas que el president de la Xunta augurava que acabaria com el pla Ibarretxe.

Però sempre hi ha qui no en té mai prou amb la imatge que s'ofereix ara, i la lideresa de Madrid, Esperanza Aguirre, atribuïa els mals que ara pateixen els catalans als “silencis” dels favorables a la Constitució i a la “falta d'un pensament unionista”.

“Res a negociar”

Des de l'executiu espanyol, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría aprofundia en el discurs de Rajoy avisant els partits catalans que “no hi ha res a discutir ni res a negociar”. La Moncloa també s'apunta a la tesi que Mas acabarà claudicant quan s'adoni que se li tanquen totes les vies per fer la consulta, ja que recorda que el president va assumir que no faria res “que violentés les lleis”.

I, mentrestant, l'executiu espanyol assegurava, que davant la “fractura” que provoca Mas, no provocarà danys afegits als catalans tancant l'aixeta del crèdit a la Generalitat i impedint que es garanteixin els serveis. Això sí, Hisenda té la lupa posada en els comptes de la Generalitat i, de fet, se li ha enviat un avís perquè ajusti molt més el pressupost. I La Moncloa va avisar que l'incompliment es castiga.

La Junta estarà
al costat del govern
en la defensa
dels interessos d'Espanya
Susana Díaz
PRESIDENTA D'ANDALUSIA
Si el que busquen és que negociem i discutim sobre aquesta consulta, no ens trobaran
Soraya S. de Santamaría
VICEPRES. DEL GOVERN ESPANYOL
S'ha d'actuar contra els responsables, perquè els catalans no tenen la culpa de tenir un govern ineficaç
José Antonio Monago
PRESIDENT D'EXTREMADURA
És evident que els nacionalistes viuen molt bé amb una discussió artificial i irresponsable
Alberto Núñez Feijóo
PRESIDENT DE GALÍCIA

Margallo i el pecat de “lesa pàtria”

José Manuel García-Margallo ha estat un dels grans instigadors del front de la por i l'amenaça a les conseqüències d'una eventual independència de Catalunya i ahir, aprofitant una reunió amb una trentena d'ambaixadors representats a les Nacions Unides, subratllava les “serioses dificultats” que tindria un nou estat per pertànyer a aquesta institució internacional o a l'OTAN. El cap de la diplomàcia espanyola continua buscant aliats arreu del món en la seva estratègia de presentar una Catalunya aïllada i, alhora, sovint recorda el perquè el govern espanyol mai no autoritzarà una consulta. Perquè de cap de les maneres no vol incórrer en un delicte de prevaricació ni, “des d'un punt de vista moral, en el que els antics anomenarien un pecat de lesa pàtria”, sentenciava.

Darrera actualització ( Dissabte, 14 de desembre del 2013 02:00 )