El Punt Avui

ICV vincula el seu vot en la consulta a l'actitud de l'Estat

El consell nacional d'Iniciativa avala l'acord sobre el referèndum

“La pilota és al terrat” de Rajoy, diu Camats

14/12/13 02:00 BARCELONA - REDACCIÓ
Camats i Herrera, ahir, en el consell nacional d'ICV Foto: TONI GARRIGA / EFE.

L'Estat espanyol és, ara, qui ha de moure fitxa. Un cop fet públic l'acord sobre la data, la pregunta i la via legal per a la consulta, Iniciativa entén que és al govern espanyol a qui pertoca fer el següent pas. La coordinadora nacional dels ecosocialistes, Dolors Camats, va reptar ahir l'executiu estatal a assumir que existeix un “conflicte polític” i el va instar a proposar una solució. Tot plegat, tenint en compte que el referèndum, a parer d'ICV, és “inevitable”.

De l'actitud de l'Estat dependrà el vot final dels ecosocialistes a la doble qüestió sobre la independència. “Si continua sord i hostil és evident que nosaltres també anirem prenent posició”, va alertar Camats.

La colíder d'Iniciativa va fer aquest advertiment després del consell nacional del partit, que va avalar l'acord entre els partidaris del dret a decidir per fer una consulta el 9 de novembre de 2014 amb una doble pregunta. Camats també va reclamar que es convoqui una reunió del pacte nacional pel dret a decidir –agrupa partits i agents socials a favor del referèndum– per donar un impuls al pacte polític presentat dijous.

Camacho insta Mas a acceptar la decisió del Congrés

La presidenta del PP, Alícia Sánchez Camacho, va demanar ahir al president de la Generalitat, Artur Mas, que “si és demòcrata” accepti la decisió del Congrés dels Diputats després que s'hagi registrat al Parlament una proposició de llei per demanar que es delegui a la Generalitat la competència en referèndums. Va assegurar també que “la verdadera pregunta que planteja el senyor Mas és si els catalans volen quedar-se sols, dividits, separats i si volen trencar amb Espanya i amb Europa”, i va advertir a Mas que aconseguirà enfrontar els catalans entre ells. La popular també va acusar Josep Antoni Duran i Lleida d'aprovar la voluntat separatista de la Generalitat i d'anar al costat “del partit de la sabatilla –amb referència a la CUP– i d'ERC”.

Darrera actualització ( Dissabte, 14 de desembre del 2013 02:00 )