• 15 dic. 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • AITZIBER AZPEITIA Barcelona

Junqueras:“Mai no havíem arribat tan lluny ni sigut tants”

Milers de persones acompanyen el líder d’ERC després de l’acord sobre la pregunta

IRÒNIC Junqueras agraeix a Rajoy i Rubalcaba que siguin “una fàbrica d’independentistes” OVACIONAT Ernest Maragall s’afegeix a l’acte d’ERC i és rebut amb una gran ovació

Després de la contundent negativa tant del president del Govern espanyol com del principal líder de l’oposició a la proposta de celebració d’una consulta sobiranista a Catalunya, Esquerra Republicana de Catalunya va fer ahir una demostració de força amb un acte en què va aconseguir reunir més de 4.000 persones a l’Auditori del Fòrum. Allà Oriol Junqueras va agrair a Mariano Rajoy i a Alfredo Pérez Rubalcaba que siguin “una fàbrica d’independentistes”, perquè, segons va dir, cada vegada que “amenacen” els catalans de no deixar-los votar en la consulta, lluny d’acovardir-los, “ens fa més forts i ens cohesiona”. Però a més, va assenyalar, l’actitud intransigent de l’Estat espanyol “fa que per a la comunitat internacional sigui més fàcil posar-se al nostre costat”, perquè “la negativa de l’Estat converteix la independència en sinònim de democràcia”.

JORDI PLAYOriol Junqueras ahir en el multitudinari acte d’ERC en el Fòrum

Després d’una setmana políticament intensa que va començar, segons va reconèixer el mateix Junqueras, pintant bastos, el líder d’Esquerra, que va ser rebut amb una gran ovació i per un auditori posat dret, va parlar, visiblement emocionat, de l’“oportunitat històrica que entre tots hem aconseguit” després de superar el que va qualificar de “moment crític”. Va explicar que la negociació per consensuar la pregunta i la data de la pregunta no va ser fàcil, però que el resultat “és millor” que el que proposava la mateixa ERC, perquè significa que no estaran sols per defensar-la. “Mai no havíem sigut tants, ni havíem arribat tan lluny”, va afirmar Junqueras, i va afegir que, encara que “hi ha molts independentistes, suficients per guanyar, per sort en aquest país hi ha molts més demòcrates”.

El líder republicà va subratllar “la necessitat de preservar la unitat i l’acord assolit entre diferents forces polítiques” i, encara que no els va esmentar directament, va allargar la mà als socialistes catalans perquè no es despengin del procés. Un socialisme que va estar representat per Toni Comin, exdiputat de Ciutadans pel Canvi, Fabian Mohedano, membre de la direcció del PSC, la regidora de Girona Glòria Planas, i Ernest Maragall, exconseller d’Educació i impulsor de Nova Esquerra Catalana, que va ser rebut, amb una gran ovació quan va entrar a l’auditori.

Junqueras, que va estar acompanyat pel cap de llista d’ERC a les europees, el filòsof Josep Maria Terricabras, el magistrat Santiago Vidal, l’actor Juanjo Puigcorbé, la periodista Empar Moliner i el productor televisiu Josep Maria Mainat, entre d’altres, va concloure la seva intervenció assenyalant que el procés serà imparable “si hi arribem units”.

En la mateixa línia s’havia manifestat després de la reunió del consell nacional la secretària general d’ERC, Marta Rovira, que va afirmar que l’Executiu de Rajoy “no podrà fer res” per impedir que els catalans votin sobre la independència. “La democràcia és universal al segle XXI, i si el Govern espanyol, el PP i el PSOE continuen al·legant la Constitució espanyola com a norma suprema per impedir que votem, haurem de recordar-los que per sobre d’ella també hi ha dret i legitimitat, ja que la Carta de les Nacions Unides empara el ‘principi democràtic’”, va afirmar. En una intervenció oberta als mitjans davant el consell nacional del partit, la secretària general d’ERC va tocar a sometent i va advertir que “si ells fan de la reclamació de Catalunya una falsa batalla jurídica sobre la legalitat espanyola, nosaltres la convertirem en una batalla per la democràcia, i això farà que traspassi fronteres, com de fet ja les està traspassant”.

Després de la seva intervenció, el consell nacional d’ERC va ratificar per unanimitat l’acord assolit amb CiU, ICV-EUiA i la CUP, i va donar el seu vistiplau a l’estratègia de la direcció amb el procés sobiranista.