• 15 dic. 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • MADRID / BARCELONA Redacció

IU crida el PP a autoritzar la consulta i ICV insisteix que el PSC s’hi sumi

El coordinador federal d’Esquerra Unida (IU), Cayo Lara, va demanar ahir al PP de legalitzar la proposta de la Generalitat de fer una consulta independentista el 2014, si bé va apostar perquè Catalunya “continuï encaixada” a l’Estat espanyol. “A nosaltres el que ens agradaria que passés és que el PP legalitzés una consulta, no tingués por del debat democràtic a Catalunya i ens permetés aquest debat a totes les forces polítiques”.

Pel líder d’IU, resulta necessari que les forces polítiques defensin a Catalunya el que pensen, que en el cas de la seva formació és que aquesta comunitat autònoma “ha de continuar encaixada en l’Estat espanyol”. “N’hi ha que pensem que hi ha d’haver un Estat que garanteixi els drets d’igualtat dels ciutadans en qualsevol part dels territoris en què visquin a Espanya”, va asseverar.

A Barcelona, el coordinador nacional d’ICV, Joan Herrera, va demanar, per la seva part, al PSC que s’afegeixi a l’acord de la consulta i a ERC que deixi de donar suport a les retallades d’Artur Mas. Herrera va tornar a qualificar d’“importantíssim” l’acord aconseguit quant a la via legal, la data i la pregunta de la consulta, i va recordar que el seu partit és hereu del PSUC i que per això no deixaran de defensar el dret a decidir, però que mai no donaran suport a “una consulta a canvi de retallar drets socials”.

El líder d’ICV va pronunciar aquestes paraules a La Farga de l’Hospitalet, amb motiu de l’obertura de l’acte central de la campanya que el partit ha organitzat per explicar els efectes de la reforma de les pensions que impulsa el PP i que s’aprovarà definitivament al Congrés la setmana que ve.