El Punt Avui

CiU insta el PSC a votar la petició d'una consulta legal

Turull anima els socialistes a unir-se a l'acord durant el tràmit parlamentari però avisa que CiU no els esperarà

L'ANC valida l'acord i obre una nova etapa per donar a conèixer el conflicte al món

15/12/13 02:00 BARCELONA - DAVID MARÍN
El president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, es va reunir ahir amb els diputats de CiU de Lleida, l'Alt Pirineu i Aran Foto: XAVIER LOZANO / ACN.

CiU no renuncia a ampliar encara més la majoria parlamentària favorable a la consulta i ahir va instar el PSC a sumar-se a l'acord que es debatrà al Parlament les pròximes setmanes per demanar al Congrés dels Diputats que cedeixi a la Generalitat les competències per convocar un referèndum legal.

El president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, va dir a Lleida que el PSC “sempre ha estat en tots els moments transcendent per a Catalunya” i va animar els socialistes a “no quedar al marge d'aquest procés” i “votar a favor de la proposta del Parlament que serà legal”, a través de l'article 150.2 de la Constitució que permet a l'Estat delegar a les comunitats autònomes una competència com ara convocar referèndums. Turull va dir que seria “especialment greu” que els socialistes prefereixin “obeir Rajoy en contra del mandat del poble de Catalunya pel dret a decidir”. Això “deixaria orfes molts socialistes catalanistes”, va dir Turull, que va concloure que, en qualsevol cas, CiU no esperarà que els socialistes es decideixin.

El conseller de Presidència, Francesc Homs, hi va insistir al vespre a Tornabous, on va dir que no s'imagina “un PSC que giri l'esquena al corrent majoritari del catalanisme”, ni tampoc un govern espanyol que no autoritzi la consulta perquè “no estaria actuant com un sistema democràtic”.

La direcció del PSC, però, no sembla de moment gens disposada a afegir-s'hi. El portaveu del PSC al Parlament, Maurici Lucena, va dir en una entrevista a Catalunya Ràdio que la consulta acordada entre CiU, ERC, ICV i la CUP allunya la possibilitat d'un referèndum legal. “Fent les coses així s'estan creant uns anticossos dins la política espanyola que dificultaran molt que, en el futur, es pugui celebrar la consulta”, va augurar. Lucena
va aprofitar per burxar ICV i mirar d'esgarrapar-li electors: “Em sorprèn veure ICV a la plataforma sobiranista quan els votants d'aquest partit no són independentistes.”

Ben al contrari, el coordinador d'ICV, Joan Herrera, va qualificar l'acord com “una bona notícia per al país” i va instar el PSC a “pujar al tren de la consulta”. En un acte a l'Hospitalet de Llobregat, Herrera va dir que és molt important que amb la pregunta hi tinguin cabuda independentistes, federalistes i confederalistes. Herrera també va afirmar que els drets nacionals són indestriables dels drets socials i va avisar CiU i ERC que els ecosocialistes no donaran suport a les retallades.

La CUP, mentrestant, no fixarà fins dissabte en el seu consell polític la seva posició definitiva. Hi ha debat dins la formació sobre la idoneïtat de la pregunta, ja que no respon a la pregunta clara i binària que defensava la mobilització ciutadana per la independència. Però tot i així, en un comunicat, la CUP reconeix que és un “pas endavant en el camí de la confrontació entre la voluntat popular i la negació de drets de l'Estat espanyol”.

Tampoc no era la pregunta que hauria volgut l'Assemblea Nacional Catalana (ACN), però ahir el seu secretariat nacional la va acceptar per unanimitat: “No era la nostra data ni la nostra pregunta, però ara ho són i a partir d'ara treballarem amb més força i empenta perquè el proper 9 de novembre el sí i sí sigui massiu”, va dir Carme Forcadell a l'ACN. L'entitat s'ha fixat a partir d'ara com a objectiu internacionalitzar el conflicte perquè el món “sàpiga que volem votar i votarem”. Per la seva banda, la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez Camacho, va assegurar que “l'estat de dret oferirà una resposta ferma
i serena” al “desafiament separatista” i va augurar que “Mas fracassarà també com un Ibarretxe II”.

L'única via possible per a la consulta és
un acord entre els governs, com a Escòcia o el Quebec
Maurici Lucena
PORTAVEU DEL PSC AL PARLAMENT
Si l'Estat espanyol impedeix la consulta, no estarà actuant
com un sistema democràtic
Francesc Homs
CONSELLER DE LA PRESIDÈNCIA
No era la nostra data ni la pregunta, però ho són a partir d'ara i treballarem
per un sí i sí massiu
Carme Forcadell
PRESIDENTA DE L'ANC

PP i PSOE mantenen la unitat contra el dret a decidir

Els dos principals partits espanyols van manifestar ahir sense fissures la seva oposició a la possibilitat que els catalans puguin decidir per ells mateixos el seu estatus polític. El president espanyol, Mariano Rajoy, va dir en un acte del PP a Múrcia que “el que sigui Espanya és una decisió que correspon a tots els espanyols, que són els que tenen sobirania nacional”. Rajoy va dir que la Constitució espanyola ha estat l'eina que més ha fet progressar Espanya i va deixar clar que “el PP defensarà sempre l'amor a Espanya, la llibertat, la igualtat i els drets de les persones”.

Al seu costat es va posar el líder de l'oposició i secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, que a Saragossa va afirmar amb contundència: “No estem ni estarem mai [els socialistes espanyols] a favor del dret a l'autodeterminació.” Tampoc ho estaran en una hipotètica “actualització” de la Constitució espanyola, en una reforma que el PSOE vol tirar endavant per tenir “unes noves regles de convivència” però on no tindria cabuda l'autodeterminació: “A això s'ha de dir no, ara i sempre.”

Darrera actualització ( Diumenge, 15 de desembre del 2013 02:00 )