• 16 dic. 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • AITZIBER AZPEITIA Barcelona

L’acord de la pregunta sacseja el PSC 

Navarro denuncia que el pacte és només una excusa per aprovar els pressupostos i donar aire a Mas
La direcció del PSC estudia expulsar un membre d’Avancem per haver anat a l’acte d’ERC
El corrent crític de Ros i Geli avala el pacte de la consulta i lame

Lluny d’escoltar les veus que des de CiU, ERC i ICV-EUiA criden els socialistes catalans a unir-se al pacte aconseguit sobre la pregunta i la data de la consulta, Pere Navarro va deixar ahir ben clar que el seu partit no participarà en el que va descriure com un “muntatge l’única finalitat del qual és aprovar els pressupostos més antisocials” de la història de la Generalitat. Que la posició del PSC en aquest afer és inamovible ho demostra el fet que, a més de la seva negativa a participar-hi, Navarro acusés Oriol Junqueras i Joan Herrera de “fer el joc a la dreta” sense que els importi el patiment que, a parer seu, això comportarà per als ciutadans catalans. “ERC no ha aconseguit la pregunta clara, ICV no ha aconseguit la pregunta federal i Mas ha aconseguit temps i un pressupost”, va afirmar.

JORDI PLAYNavarro en la seva intervenció davant el consell nacional del PSC

Durant la seva intervenció davant el consell nacional del PSC, Navarro va assenyalar que “aquest és el resultat del pacte d’una pregunta que no és clara ni inclusiva” i que, segons va explicar, només serveix perquè “els partits hagin solucionat el seu problema, però a costa d’empitjorar la situació dels catalans”. Tot això, agreujat pel fet que, segons va explicar el primer secretari del PSC, “la consulta no es durà a terme, com ja reconeixen tots en privat”, i, per tant, “per a l’única cosa que haurà servit el procés serà per alimentar la confrontació i la crispació”. Davant aquesta situació, el líder socialista va reivindicar la reforma federal de la Constitució que PSC i PSOE proposen com a solució per a l’encaix de Catalunya a Espanya i els seus problemes de finançament.

Però, a més, Navarro no està disposat a tolerar que els desobedients del seu partit distorsionin el missatge que el PSC ha trencat definitivament amb els partidaris del dret a decidir –una posició que cada dia li reporta elogis dels seus companys socialistes de la resta d’Espanya–, i per això la direcció està estudiant expedientar Fabián Mohedano, membre de la comissió executiva del partit i pertanyent al corrent crític Avancem, per haver assistit dissabte a l’acte d’ERC que portava per títol “Votar és democràcia. Tots per un nou país”.

La imatge de Mohedano al costat de l’exconseller socialista Ernest Maragall, l’exdiputat del PSC Antoni Comín i la regidora de Girona Glòria Planas aplaudint les paraules d’Oriol Junqueras a favor de la celebració de la consulta no ha agradat a la direcció del PSC, i per aquest motiu la secretaria d’organització demanarà avui mateix a la comissió de garanties del partit que Mohedano sigui apartat de la comissió executiva i fins i tot expulsat de la formació.

El motiu és la vulneració dels estatuts del PSC, que en el punt tercer de l’article 4.2, referent als deures dels militants, assenyala que aquests “no potenciaran cap altre partit que no sigui el PSC”, una cosa que en el cas de Mohedano consideren “explícita” i “incompatible” amb la seva pertinença a la comissió executiva.

En el corrent crític Avancem, que encapçala Joan Ignasi Elena, van rebre la notícia amb “sorpresa” no exempta de “malestar”. Un dels seus membres, també membre de l’executiva del PSC, Jordi del Río, va declarar que seria “un error majúscul” expedientar Mohedano. “El PSC té en el seu codi genètic la pluralitat, esperem que tot sigui un error procedimental”, va dir Del Río.

Malgrat les amenaces de la direcció als crítics, ahir mateix un altre corrent, Fòrum Cívic-Agrupament Socialista, que lideren l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, i l’exconsellera Marina Geli, va fer públic un manifest en el qual avalen el pacte assolit per CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP perquè consideren que ofereix la possibilitat de votar “una fórmula intermèdia, un Estat federat o associat, plenament congruent amb l’encaix plurinacional i el federalisme asimètric que els socialistes catalans sempre han propugnat”. També lamenten l’absència del PSC en el procès.

A tot això, el consell nacional del PSC s’havia reunit per aprovar els reglaments a fi de celebrar primàries per a l’elecció del cap de llista a les eleccions europees i per a l’elecció de candidats municipals en poblacions de més de 50.000 habitants.

www.lavanguardia.com/encuestas