El Punt Avui

El ‘Financial Times' legitima el procés català i la consulta

L'editorial del prestigiós rotatiu britànic reclama que Rajoy mogui fitxa per resoldre la situació a Catalunya

Recorda que la independència podria ser una realitat si l'alternativa és l'‘statu quo'

17/12/13 02:00 BARCELONA - REDACCIÓ
La històrica manifestació de la Diada de l'any passatFoto: ARXIU / ELISABETH MAGRE.

El prestigiós rotatiu britànic Financial Times va legitimar ahir el procés català i la consulta, i va tornar a posar les reivindicacions nacionals al centre de totes les mirades internacionals. En el seu editorial, titulat La propera crisi d'Espanya, analitza el malestar que s'ha creat a Catalunya en els últims temps i reclama al govern espanyol que mogui fitxa.

“És un problema polític que requereix una solució negociada”, destaca el diari, que també recorda que gairebé dos terços del Parlament han demanat “un referèndum d'independència”, que condueix l'Estat espanyol cap a un “robust conflicte constitucional”. En aquest mateix sentit, avisa que el camí independentista podria acabar triomfant si l'única “alternativa” que ofereix el PP és l'statu quo: “No només són els catalans, sinó també els principals partits espanyols, el PP de Rajoy i els socialistes, els que han d'estar a l'altura de la situació”, remarca.

Pel Financial Times, la solució ideal seria apostar pel federalisme, perquè “encara no és massa tard per acomodar els catalans” dins de l'Estat, i hi afegeix: “Els polítics dels dos bàndols d'aquest creixent abisme s'han de convertir en homes d'estat per evitar que un problema d'arrel política es converteixi en un problema que amenaci l'Estat.” Tot i això, subratlla que dins de la pregunta amb dos apartats que han pactat CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP “hi ha els ingredients per a la solució”.

Segons l'editorial, la Constitució espanyola “tenia prou flexibilitat” per “acomodar” els catalans “fins que el PP de Rajoy la va sabotejar l'any 2010”, amb la sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut. El rotatiu anglès destaca que “articles idèntics” dels estatuts de les Balears i el País Valencià no es van arribar ni a tocar. “Això va fer disparar el separatisme català, fins aleshores un moviment perifèric”, conclou.

Reaccions positives

Els partits catalans van aplaudir ahir l'editorial del Financial Times i van contraposar aquesta actitud a la “sordesa” de Rajoy. El president del consell nacional d'Unió, Ramon Espadaler, va comentar que la posició del diari britànic demostra que el relleu sobiranista “ha pres una dimensió internacional” i hi va afegir que “és el moment oportú” perquè l'executiu espanyol llanci les seves propostes. Per la seva part, ERC va demanar a La Moncloa que llegeixi atentament l'editorial i que abandoni el “debat absurd” sobre si es pot votar o no, mentre que ICV va interpretar que el Financial Times “avala” la consulta.

Totes aquestes reaccions contrasten amb les que es van produir a Madrid. La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va alertar que la unitat d'Espanya “no és negociable”.

Els partits catalans que han posat Catalunya a tocar 
de l'abisme han
d'oferir una solució
María Dolores de Cospedal
SECRETÀRIA GENERAL DEL PP
L'editorial 
recorda que la pregunta també admet una lectura federalista
Dolors Camats
COORDINADORA NACIONAL ICV
Hi ha més reformes pendents que han de satisfer els ciutadans més enllà dels independentistes
Albert Rivera
PRESIDENT DE CIUTADANS
El món no entén que la resposta
a una petició democràtica
sigui la negació
Oriol Amorós
PORTAVEU ADJUNT ERC AL PARLAMENT
No serà una 
línia editorial 
la que decidirà la sobirania nacional d'Espanya
Alícia Sánchez-Camacho
PRESIDENTA DEL PP CATALÀ
És el moment perquè l'Estat faci 
una oferta. També 
ho diuen els mitjans internacionals
Ramon Espadaler
PRESIDENT DEL CONSELL NACIONAL D'UNIÓ
Darrera actualització ( Dimarts, 17 de desembre del 2013 02:00 )