• 18 dic. 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • IÑAKI ELLAKURÍA Barcelona

PP i C’s frenen els comptes del Govern per la consulta

Mas-colell demana a Camacho que “reflexioni” i pensi en el dèficit

L’acord del bloc sobiranista sobre la pregunta i la data de la consulta ja està provocant els primers moviments estratègics en contra seu. El PP català i Ciutadans van anunciar ahir la impugnació davant el Consell de Garanties Estatutàries de la llei de pressupostos de la Generalitat per al 2014, bloquejant temporalment la seva aprovació i així les previsions d’ingressos del Govern. Els dos partits justifiquen la decisió per la partida de 5,5 milions que es preveuen inicialment per a la celebració d’eleccions i consultes i que, entenen, serviria per finançar la preparació de la consulta “vulnerant” la Constitució.

BALLESTEROS / EFEAlicia Sánchez-Camacho, ahir al Senat

“Aquests pressupostos són una trampa, oculten un engany flagrant i pretenen dedicar recursos públics al finançament d’un referèndum d’autodeterminació il·legal”, va denunciar ahir el portaveu del PP català, Enric Millo.

Una primera mostra de l’estratègia popular d’endurir el seu discurs a Catalunya després que dilluns es reunissin a Barcelona Alicia Sánchez-Camacho i Jorge Moragas, cap de Gabinet de Mariano Rajoy, per coordinar la seva acció davant el sobiranisme.

La reacció de CiU i ERC després de conèixer la notícia de la impugnació va ser contundent i van afirmar que als populars els ha mogut el “ressentiment” i la seva intenció de “boicot” a la consulta.

Mentrestant, el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, va sol·licitar a Sánchez-Camacho que “reflexioni”, ja que aquesta iniciativa “realment no serveix de res, excepte per crear nerviosisme i tensió, i dificulta l’objectiu de dèficit”.

Un argument que va rebatre la mateixa Sánchez-Camacho. Als passadissos del Senat, on ahir va assistir al ple, va dir que havia parlat amb el Ministeri d’Hisenda sobre la impugnació i va assegurar que no afectarà “en absolut” el compliment de l’objectiu de dèficit per “15 dies d’espera i després que el Govern de Mas hagi estat un any prorrogant els pressupostos”.

Tanmateix, ahir el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, va marcar distàncies amb la decisió del partit a Catalunya i fonts del seu ministeri van assegurar que “veuen poc recorregut” a una impugnació que només pot ser un dic de contenció temporal.

A més dels pressupostos, PP i C’s portaran al Consell de Garanties Estatutàries cinc articles de la llei d’acompanyament que fan referència a competències per a la Generalitat en no estar previstes al marc constitucional i estatutari, com en matèria tributària.

També reclamen que el Consell de Garanties Estatutàries analitzi els 2.300 milions d’euros d’ingressos previstos procedents de la comercialització d’actius i que, pel Partit Popular català, “no estan justificats” amb les privatitzacions anunciades però no detallades.

El PP i C’s van provar de sumar forces i van fer una crida a la resta de partits de l’oposició, encara que amb nul èxit. “Són els pressupostos de la Generalitat més antisocials i anticonstitucionals de la història, amb les mesures fiscals més abusives”, va afirmar el portaveu de Ciutadans, Jordi Cañas.

El portaveu del PSC, Maurici Lucena, va considerar que aquest pas és “contradictori” amb la posició que havia mantingut fins ara el PP, evitant qualsevol decisió que posés en risc el compliment del dèficit de la Generalitat fixat pel Govern central. “És una decisió molt negativa per als catalans i demostra que el PP no busca una solució política”, va dir.