• 18 dic. 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • JOSEP GISBERT Barcelona

Els partits pro consulta busquen alternatives a la llista europea única

Junqueras proposa un acord programàtic entre CIU, ERC, ICV i la CUP

Tot i que CDC no desisteix de la idea de presentar una candidatura única dels partits sobiranistes catalans a les pròximes eleccions europees, les possibilitats d’èxit són cada vegada més escasses. De totes les formacions que han assolit l’acord sobre la data i la pregunta de la consulta, ICVEUiA i la CUP fa temps que van declinar l’oferiment, UDC hi ha mostrat també reserves, com va fer just abans-d’ahir Ramon Espadaler en apreciar “poca viabilitat a aquesta candidatura única”, i ERC mai no ho ha acabat de veure clar. De manera que, davant l’evidència que CDC s’està quedant sola en aquest punt, va ser Oriol Junqueras qui es va decidir a llançar ahir una proposta alternativa sobre la qüestió.

MARC ARIASArtur Mas, ahir al Palau de la Generalitat

Només CDC continua defensant encara una candidatura conjunta de totes les forces sobiranistes

El president d’ERC va plantejar, en concret, que, en lloc de la candidatura única, el més factible seria que les formacions sobiranistes segellin un “acord programàtic” per compartir aspectes dels respectius programes electorals europeus en defensa de la celebració de la consulta. Oriol Junqueras va explicar, en declaracions a Catalunya Ràdio, que havia tractat l’assumpte en la reunió que va mantenir divendres amb Josep Antoni Duran Lleida i, tot i que va evitar donarne detalls, sí que va revelar que el mateix líder d’UDC li havia expressat “certs inconvenients” a la fórmula de la candidatura unitària, per la qual cosa va concloure que la millor solució passaria per portar a Europa un programa mínimament conjunt.

ERC té designat com a candidat per a les eleccions europees el filòsof Josep Maria Terricabras, mentre CDC no descarta que repeteixi Ramon Tremosa i UDC continua apostant per Salvador Sedó. El partit d’Artur Mas, en qualsevol cas, no té intenció d’afluixar la corda i pensa continuar insistint en una “candidatura de país” que, a parer seu, “reforci el procés sobiranista” fins a l’últim moment: les eleccions estan fixades per al 25 de maig i CDC està disposada a esgotar tots els terminis.

Si al final la candidatura conjunta europea no fructifica, tot indica que els partits catalans reeditaran les tradicionals aliances en aquest tipus de comicis amb les forces basques, per bé que després puguin mantenir una unitat d’acció respecte a Catalunya al Parlament Europeu.