El Punt Avui

El Parlament balear veta la senyera en un ple d'alta tensió

L'oposició s'absenta de la votació de la llei de símbols, aprovada pel PP

La qualifica d'atemptat a la llibertat

20/12/13 02:00 BARCELONA - REDACCIÓ
Els escons de l'oposició buits en la votació de la llei de símbols Foto: CRISTINA POLLS / DBALEARS.CAT.

Els diputats de l'oposició van sortir del ple per no votar una llei que consideren que va en contra de la llibertat d'expressió. Va ser un gest molt simbòlic, però no va impedir que el PP imposés la seva majoria per aprovar en el Parlament balear la nova normativa de símbols, que prohibeix l'exhibició de la senyera en edificis públics. Es veten, per tant, els llaços que moltes escoles tenen penjats en senyal de protesta per la política educativa del govern de José Ramón Bauzá. A partir d'ara, els centres només poden mostrar els símbols oficials. I si en volguessin algun altre, haurien de demanar autorització.

El debat de la llei va ser agre. El vicepresident i conseller de la Presidència, Antonio Gómez, va ser l'encarregat de defensar una normativa que pretén ser un escut davant dels símbols no oficials –sempre en referència a la senyera i els contraris a la política de Bauzá– “que poden ser utilitzats per aquells que pretenen imposar la seva ideologia als edificis públics, que són de tots”. Les llaçades “no poden tenir cap més finalitat que l'adoctrinament dels docents, i poden afectar el lliure desenvolupament de la personalitat d'aquells a qui estan ensenyant”, va arribar a dir Gómez.

L'oposició en bloc li va rebatre l'argumentació. En el que van batejar com “el dia de la infàmia”, el PSIB, Més per Mallorca i els diputats no adscrits Antoni Pastor i Margalida Font van condemnar una llei que perceben com un “atemptat” i un “atac a les llibertats”. Eren les paraules del diputat socialista Cosme Bonet, que va denunciar que el gran objectiu és “coartar la llibertat d'expressió dels ciutadans de les Illes”.

Tant Cosme com la resta de l'oposició es van referir al dictamen del consell consultiu sobre la llei que alertava que contenia punts que podien limitar la llibertat d'expressió. El PP hi va fer mínimes modificacions per resoldre-ho. Des de Més, el diputat Nel Martí va afirmar que “la censura prèvia” està prohibida en tots els tractats internacionals i va titllar-la de “llei mordassa”.

El debat va tenir moments de tensió, com ara quan el conseller de la Presidència va acusar el diputat no adscrit Antoni Pastor de ser “la vergonya personificada del Parlament” i hi va afegir “lladre de la voluntat popular”. Pastor li va recordar que ell va ser expulsat del PP per haver defensat el català, “llengua que vostè no parla”.

LA XIFRA

10.000
euros
és la sanció màxima prevista en la llei de símbols per a qui la incompleixi. N'hi ha des de 500 euros.
Darrera actualització ( Divendres, 20 de desembre del 2013 02:00 )