El Punt Avui

Roca: “Catalunya forma part de l'ADN d'Europa”

Reclama “prudència, grandesa i lideratge polític” i pronostica que un estat català no sortiria de la UE

21/12/13 02:00 BARCELONA - IVAN VILA
Roca , en primer terme, ahir durant la presentació del balanç anual de la SEBAP Foto: ORIOL DURAN.

Catalunya és Europa i ho continuarà sent acabi com acabi la pugna sobiranista. D'això es va mostrar ahir convençut l'històric dirigent de CiU Miquel Roca en la presentació del darrer balanç anual de la situació de Catalunya de la Societat Econòmica Barcelonesa Amics del País (SEBAP), que presideix. “Els catalans som més europeistes que ningú i formem part de l'ADN europeu”, va dir Roca, que va treure importància a les advertències sobre una eventual sortida de la UE fetes pel president del consell europeu, Herman van Rompuy, perquè a l'hora de la veritat el que prevaldria seria la voluntat política, que és la clau per desllorigar qualsevol nus gordià, també el de les relacions entre els governs català i espanyol. Per Roca i l'entitat que lidera, “l'espontaneïtat ens pot portar a una gran festa major, però aquest és un problema polític que s'ha de resoldre des de la política”. En altres paraules: si en aquest procés el carrer pot posar la rauxa, als polítics els toca posar-hi el seny.

Per això la reclamació que hi hagi ”lideratge polític”. I també “prudència, grandesa, respecte, tenacitat i sentit de l'oportunitat”, talents que l'entitat sembla haver trobat a faltar fins ara. “Potser hi ha hagut una gran tenacitat a mantenir les posicions i no moure's”, va afirmar Roca. El retret no va només, però sí sobretot, per a l'Estat, si fem cas de l'èmfasi amb què se li retreuen en l'informe tant l'ancorament “en una cultura política de vencedors i vençuts” com l'aprovació de la llei Wert, “que lamina la pluralitat lingüística” i perjudica l'ensenyament, un dels quatre àmbits “capitals pel futur del país”, que no es poden deixar de banda per molt debat sobiranista que hi hagi. Els altres tres són la potenciació de l'economia productiva, la preservació de la sanitat pública i la generació d'ocupació.

Roca admet que l'entesa entre Generalitat i Estat “sembla impossible”, però entén que “precisament per això és més necessària que mai”. I va tornar a remetre's al redactat de la Constitució, en què va participar: “Els ponents veníem de dos mons que no podien ser més oposats. Ara no porten les maletes tan carregades. No poden asseure's a parlar-ne?”

Darrera actualització ( Dissabte, 21 de desembre del 2013 02:00 )