El Punt Avui

POLÍTICA

Un vot per a la història

Instal·len a la llibreria Les Voltes de Girona la primera urna permanent de la campanya de l'ANC ‘Signa un vot per a la independència'

La campanya s'ha plantejat com una iniciativa jurídica en cas que falli la consulta

22/12/13 02:00 GIRONA - JOAN TRILLAS
Joan Matamala, de la Llibreria Les Voltes de Girona, mostrant l'espai on s'ha instal·lat la urna per exercir el vot signat Foto: JOAN TRILLAS.
Notícies de ...

La campanya Signa un vot per a la independència, exerceix el teu dret de petició! ja disposa d'una urna permanent a Girona, a la llibreria Les Voltes, a la plaça del Vi. Aquesta és una iniciativa jurídica que l'ANC està promovent en àmbit nacional pensada com un pla B en cas que falli la convocatòria d'una consulta o, fins i tot, d'unes eleccions plebiscitàries, entre altres supòsits. Gironès per la Independència ofereix, doncs, a Les Voltes, una urna permanent en horari d'obertura al públic, a banda de les dues de cada dissabte al matí a Girona; l'una a la rambla de la Llibertat i l'altra a la plaça Miquel de Santaló. Hi poden signar el vot els majors de 18 anys i, també, els estrangers. Joan Matamala, responsable de Les Voltes i de Gironès per la Independència, destaca “la pulcritud que s'ha seguit per organitzar aquesta iniciativa i les garanties jurídiques”. Per això, remarca la formació que han rebut els responsables de totes les taules a càrrec dels serveis jurídics de l'ANC, com ara la que s'ha instal·lat a Les Voltes, la primera d'aquestes característiques de Girona.

La primera jornada de recollida de la signatura de vots, que es va iniciar a final de nombre, després d'haver fet unes proves anteriorment, va ser molt positiva i es va destacar la gran afluència de gent. Matamala explica la importància d'aconseguir el màxim de vots perquè, segons diu, aquesta iniciativa ha de servir de suport a tots els càrrecs electes, ja siguin parlamentaris o alcaldes, entre d'altres: “Els vots han de servir perquè el govern, el Parlament i tots els càrrecs electes, des de diputats fins a alcaldes, estiguin legitimats a l'hora de prendre una decisió.” Aquest, doncs, no deixa de ser una mena de pla B en el supòsit que altres vies que s'estan plantejant –i d'altres que es preveuen, com ara demanar empara a les Nacions Unides– no prosperin. Amb altres paraules: aquestes signatures serien un altre mecanisme en el supòsit que fallessin els mecanismes iniciats pel govern. Un altre aspecte de la campanya, i més ara que ja hi ha data i pregunta per a la consulta, és la discreció amb la qual es porta. Aquesta ja fa un temps que es fa, fins i tot com a prova pilot, però l'ANC no vol dir quantes signatures es van recollint fins ara per evitar ingerències.

Darrera actualització ( Diumenge, 22 de desembre del 2013 02:00 )