El Punt Avui

“Esteu morts, separatistes!”

Un home és condemnat a dos anys i tres mesos de presó per haver amenaçat un grup d'independentistes amb una arma extensible il·legal a Barcelona

La jutgessa li aplica l'agreujant de discriminació per ideologia

22/12/13 02:00 BARCELONA - MAYTE PIULACHS
Manifestació d'independentista , pel Sant Jordi passat, a la plaça Catalunya de Barcelona Foto: ALBERT SALAMÉ.
L'acusat va explicar
que anava drogat i 
que l'esvàstica que havia dibuixat era budista

Les expressions insultants i amenaçadores contra independentistes catalans, que malauradament ara van a l'alça, no han de quedar impunes. Ho sap prou bé Raúl Gómez de Cádiz Martos, que acaba de ser condemnat a dos anys i tres mesos de presó i a pagar una multa de 180 euros per haver amenaçat amb una arma extensible de ferro un grup d'independentistes, que eren en una paradeta de la plaça Catalunya de Barcelona, l'any passat. Al delicte d'amenaces, la magistrada hi aplica l'agreujant de discriminació per motius d'ideologia, en aquest cas, l'independentisme català.

La sentència recull que, el migdia del 18 de març del 2012, l'acusat es va acostar a una paradeta on es venien clauers i samarretes amb l'estelada i lemes independentistes i els va insultar amb agressivitat. “Catalanistes i independentistes de merda, què feu venent aquesta merda?” Jaume Palou Guijarro, exmembre de Terra Lliure, el va ignorar i va continuar venent. Gómez es va dirigir a una altra taula, on s'informava de la consulta sobre la independència, i llavors va treure una arma extensible, amb la qual no va arribar a picar enlloc.

Quan se li va acostar gent, el processat la va brandar i mentre fugia va empentar un home, que anava amb la seva filla de cinc anys; es va entrebancar i va caure a terra, però no es va fer cap lesió. Quan marxava de la zona, Gómez va advertir els presents: “Esteu morts, separatistes!” I va cridar: “Heil, Hitler!”, moment en què va ser detingut per agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona, els quals li van intervenir l'arma –que està prohibida i només la pot fer servir la policia– amb la qual va intentar acovardir els que assistien a l'acte independentista.

En el judici, per justificar la seva actuació, l'acusat va explicar tota una història que la titular del jutjat penal número 7 de Barcelona, després d'escoltar els testimonis, no es va creure pas. Raúl Gómez va relatar que aquell dia anava drogat i sense dormir i que, quan va creuar la plaça Catalunya, va veure “una taula que venia propaganda terrorista, amb simbologia de Terra Lliure”. Segons Gómez, un individu el va “amenaçar” i ell va treure el ferro, que un tal Charlie li havia donat aquella nit.

L'acusat no recordava els insults proferits ni que hagués aixecat el braç com en la salutació nazi. Fins i tot, segons es recull en la resolució, Gómez va dibuixar una esvàstica en la seva declaració de drets després de ser detingut, però en el judici va fugir d'estudi afirmant que era “una esvàstica budista, basada en motius com la prosperitat”. La seva actitud, però, no semblava tan espiritual com aquest símbol usat fa segles per algunes cultures, com la hindú. Diverses persones que eren a la plaça van dir que l'actitud de l'acusat era “desencaixada”.

El fiscal de delictes d'odi i discriminació demanava cinc anys i mig de presó per a Gómez. La magistrada, però, li va rebaixar la pena al mínim legal perquè va considerar que “no va generar un temor seriós entre el grup, que estava en un acte autoritzat”. Així, el condemna a un any i tres mesos de presó per un delicte d'amenaces amb l'agreujant de discriminació; i per tinença il·lícita d'armes, un any més de presó.

Darrera actualització ( Diumenge, 22 de desembre del 2013 02:00 )