El Punt Avui

El PSC veu imminent un govern de CiU i ERC

Els socialistes creuen que el pacte havia d'anunciar-se ahir, però que hi ha conflicte per les conselleries

Homs insinua que pot haver-hi canvis al gener

24/12/13 02:00 BARCELONA - SERGI PICAZO
Maurici Lucena, portaveu del PSC al Parlament, ahir a Barcelona, davant dels mitjans de comunicació Foto: ACN / NÚRIA JULIÀ.

Els socialistes van sorprendre ahir quan van augurar l'entrada d'ERC al govern “en qüestió de dies”. El portaveu del PSC, Maurici Lucena, va assegurar que només se n'ha endarrerit l'entrada per problemes de “distribució de poder” –repartiment de conselleries– entre Unió, Convergència i Esquerra. El pla del govern era, segons ell, fer l'anunci ahir mateix, però tot es va truncar en l'últim moment. Fonts del govern i d'ERC negaven ahir aquest escenari.

Lucena, que veu “totalment lògic” que ERC entri al govern perquè “no fa oposició”, assegura que sap “per molts canals” que les negociacions estaven molt avançades i que “avui [per ahir] se'ls ha espatllat l'anunci que tenien previst”. Segons ell, els dos obstacles ara mateix són la distribució de les conselleries –probablement Governació– i discrepàncies sobre el paper que Oriol Junqueras desenvoluparia en el tripartit sobiranista. El dirigent del PSC considera que amb l'aval dels republicans al pressupost s'han “diluït” les diferències en el projecte social i de país entre CiU i ERC.

El conseller Francesc Homs, tot i negar que les converses estiguin tenint lloc just aquests dies, assegura que “al gener es prendrà una decisió definitiva”. Tanmateix deixava clar que, si no hi ha un pacte aviat, la idea d'un govern conjunt perdrà força. “Si no hi ha acord al gener, l'entrada d'ERC quedarà ajornada uns quants mesos o sine die”, va concloure. El també portaveu del govern va admetre que el 2014 “potser hi haurà canvis que fins i tot es notaran en aquesta sala [de premsa]”, però no va concretar si afectaven la seva continuïtat. Des de la seu d'Unió a Tarragona, el seu secretari general i conseller, Josep Maria Pelegrí, va matisar que l'oferta d'entrar està feta des de fa mesos, però posa en dubte que ara hi hagi cap negociació entre els partits.

Desembarcament a Catalunya dels líders del PP

El PP, malgrat assegurar que el conflicte nacional és un invent de CiU, va anunciar ahir que portarà els seus dirigents principals, inclòs el president Mariano Rajoy, a Catalunya per explicar “les virtuts de continuar a Espanya” i “desmuntar les mentides” en què, segons diuen, se sustenta el discurs independentista. La presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, va avisar que els dirigents del PP a l'Estat redoblaran la presència durant el 2014 per mostrar que són “l'únic partit” capaç de posar fi a “aquesta bogeria del separatisme” amb la llei a la mà. Sánchez-Camacho vol mostrar la força del PP per fer front a l'auge de Ciutadans en les enquestes electorals. A més, demana a CiU que “rectifiqui” i que ERC no entri al govern català.

Darrera actualització ( Dimarts, 24 de desembre del 2013 02:00 )