El Punt Avui

Mas es fixa un mandat més com a màxim abans de plegar

El president manté la seva carrera política lligada al procés i es veu governant una altra legislatura per tirar-lo endavant

Defensa que la UE ha de buscar un encaix transitori per als nous estats

28/12/13 02:00 BARCELONA - ODEI A.-ETXEARTE
Artur Mas i Xavier Trias amb un capità de l'exèrcit de Terra, al Saló de la Infància Foto: EFE.

Abans d'esdevenir president de la Generalitat, Artur Mas ja s'havia autoimposat un màxim de tres mandats al capdavant de la primera institució del país. Després, el líder de CiU va lligar el seu futur polític al procés sobiranista, a garantir el trànsit fins a l'opció més votada en la consulta, conscient de la inestabilitat política que podria dur associada. Ahir va acotar aquest termini a una legislatura més, com a màxim, “si es donen les condicions per tirar endavant el procés”.

En una entrevista a La Repubblica, Mas admet que deixarà “aviat” la primera línia i confessa que vol “tornar” a la seva vida. En declaracions al diari italià –que el defineix com “un revolucionari amb vestit gris”–, el president de la Generalitat també defensa que la Unió Europea haurà de trobar un encaix transitori per als nous estats que neixin mentre no se n'actualitza l'adhesió al club europeu.

Quant a la seva carrera, el líder de CiU argumenta que el viratge independentista emprès va ser complicat però alhora necessari. Assegura que l'exercici de la política, que des de l'esclat sobiranista de l'Onze de Setembre del 2012 va condicionar a l'anomenada transició nacional, només li reporta personalment “grans problemes”. Tot i que es reconeix “cansat”, es manté al capdavant del govern pel deure de fer el que “cal”.

El manteniment de la Catalunya independent a la UE és una de les grans dificultats que afronta el procés. Mas defensa que s'arribi a un “acord transitori per evitar l'expulsió de la UE”. Segons va aclarir ahir en declaracions a la premsa, es tracta d'un “mecanisme transitori” per acollir els nous estats que sorgeixin dels actuals membres de la Unió. “Volem seguir en l'euro, a la Unió, a l'espai Schengen i a l'OTAN”, hi va afegir. També es va mostrar convençut que els bancs i el sectors econòmics no s'oposarien al divorci de Catalunya i Espanya perquè no els interessa la política sinó la “solvència”.

L'entrevista a La Repubblica s'emmarca en l'estratègia del gabinet de Mas per intentar internacionalitzar el conflicte. De fet, d'ençà que va ser elegit president, el seu equip ha prioritzat les aparicions en mitjans estrangers i ha limitat, per contra, l'acceptació de les peticions dels mitjans espanyols. La campanya de pedagogia a a l'exterior s'incrementarà durant el 2014, mentre CiU i la resta de partits sobiranistes esgoten les vies legals per convocar la consulta, amb l'ànim de guanyar suports externs al fet català. Si Mariano Rajoy es manté enrocat i impossibilita la votació, com va reiterar ahir, Mas manté que tornarà a avançar les eleccions.

Darrera actualització ( Dissabte, 28 de desembre del 2013 02:00 )