El Punt Avui

Pròxima estació, govern CiU-ERC?

La primera quinzena de gener s'ha de decidir si els de Junqueras entren a l'executiu

L'acord sobre la data i la pregunta acosta posicions entre els dos partits

29/12/13 02:00 BARCELONA - M.BATALLER / O.A.-ETXEARTE
Mas vol que ERC gestioni el dia a dia i no només
la consulta
ERC pretén fer el referèndum com sigui i UDC es nega a violar la llei

Durant la primera quinzena de gener es podria resoldre una de les grans incògnites de la legislatura: l'entrada d'ERC al govern. CiU ha emmarcat dins d'aquest marge temporal la negociació definitiva perquè els dos socis de governabilitat decideixin estrènyer els lligams o mantenir-se com fins ara. L'acord sobre la data i la pregunta de la consulta, la petició al Congrés perquè transfereixi la competència per convocar-la i l'horitzó de les eleccions europees podrien lubricar l'entrada dels republicans al govern. No obstant això, CiU i ERC asseguren que no han parlat formalment de la qüestió més enllà de les converses preliminars, dins de l'habitual marc de relacions que cultiven com a aliats parlamentaris.

El president de la Generalitat, Artur Mas, manté les portes obertes del govern a Oriol Junqueras des del principi del mandat. El toc d'atenció electoral del 25-N, que va deixar CiU lluny de la desitjada majoria absoluta, ja va empènyer Mas a parlar dels lideratges compartits. “Fins ara hem anat molt sols; la gent ens ha dit que volia que anéssim més acompanyats”, va admetre la mateixa nit electoral. Aleshores es veia difícil, però no impossible, que el PSC s'afegís a un hipotètic govern de concentració. La determinació de Pere Navarro de sortir del bloc sobiranista, condicionant el referèndum a la voluntat del govern espanyol, va deixar els socialistes fora de joc, lluny de convertir-se en la frontissa que reivindiquen els catalanistes del PSC. La sortida de Navarro de la centralitat sobiranista s'ha anat produint mentre CiU i ERC han anat estrenyent l'entesa fins a l'elaboració del primer pressupost pactat per al 2014.

Per la seva part, Junqueras sempre havia fet el desentès quan Mas parlava de la necessitat d'ampliar el govern, i recordava que només abordaria aquest tema quan hi hagués una data “propera” i una “pregunta clara” per celebrar el referèndum. Ara aquest escenari ja s'ha produït i Junqueras i el seu equip es mostren “predisposats” a formar part de l'executiu sempre que hi hagi una oferta formal del president i també que la seva entrada “ajudi” a enfortir el procés i a millorar el pacte d'estabilitat.

Però els republicans no tenen clar quina és la millor opció, perquè veuen pros i contres a tots els escenaris. A més, aquests darrers dies han recuperat una teoria que van repetir dia sí dia també durant la campanya electoral: el millor missatge al món és que el president i el cap de l'oposició pensin el mateix sobre la consulta. Si ERC s'involucrés més en l'executiu, aquest paper d'oposició l'assumiria el PSC, que s'oposa frontalment al camí iniciat per CiU, ERC, ICV i la CUP.

Un altre factor que tindran en compte els republicans a l'hora de prendre una decisió és quin paper haurien d'assumir en el govern. Junqueras subratllava en una entrevista en aquest diari que no tenen cap predilecció per cap conselleria i que es veuen capacitats per participar en tots els àmbits, però fonts d'ERC destaquen que el seu rol hauria de servir per impulsar la consulta en àrees clau com Governació o Acció Exterior. Una possibilitat que CiU no veu amb bons ulls, perquè no té cap intenció de deixar la logística del referèndum en mans d'ERC. Per la federació, un dels arguments positius que els de Junqueras s'incorporessin a l'executiu és, justament, el fet de compartir el càstig electoral que comporta la gestió de les retallades. Per això, tant CDC com UDC tenen clar que ERC s'hauria de coresponsabilitzar de la gestió, i no erigir-se només de portes enfora en garantia que el procés tiri endavant executant les competències determinants de la transició nacional.

Precisament ERC ha sabut treure molt de partit a la situació de donar suport a l'executiu des de fora i ha aconseguit una pujada espectacular, com demostren les enquestes. Tot i que s'ha menjat alguns gripaus, com el pressupost i la polèmica pel director general de la policia, Manel Prat, gairebé no ha tingut gens de desgast, i continuar amb aquesta tàctica ja li podria anar bé.

L'entrada de Junqueras al govern, a més, podria contribuir a minar el lideratge de Mas, sobretot després que el president de la Generalitat hagi recuperat les regnes mediàtiques del procés amb l'acord sobre la pregunta i la data de la consulta. El líder de CiU s'ha erigit en la imatge del procés davant de la comunitat i els mitjans de comunicació internacionals. I l'exercici d'aquest rol s'incrementarà durant el 2014 per les dificultats que haurà d'afrontar el govern atès el rebuig frontal de Rajoy a tolerar la votació.

Un altre argument recurrent que pesa dins de la federació és que l'encaix d'ERC complicaria el repartiment de departaments entre CDC i UDC. El principal impediment, però, podria ser la voluntat republicana d'arrossegar el govern a convocar la consulta encara que la futura llei catalana quedi travada al Tribunal Constitucional. Unió s'oposa frontalment a violar la legalitat espanyola. I ERC avança cap aquí. Si al gener Junqueras no fa el pas, el debat s'ajornarà. Però les portes del Palau continuaran obertes sine die.

20.12.12
Vaig oferir, després de les eleccions,
un govern de més ampli espectre. Un govern que vagi més enllà de CiU
22.12.13
No tenim cap preferència per cap conselleria. Ens sentim capacitats per ajudar en tots els àmbits
20.12.12
L'oferiment continua en peu, i continuarà en peu durant tota
la legislatura
22.03.13
[Junqueras i Navarro consellers?] Per què no? Això sí, sempre que respectin el full
de ruta del govern
11.06.13
Fóra bo, pensant en termes de país,
que el govern tingués un espectre més ampli
16.12.13
Portes obertes a les formacions que vulguin ajudar per sortir d'una situació complicada
25.03.13
Estem predisposats a entrar al govern si hi ha una data propera dins
del 2014 i una pregunta clara
29.11.12
Ningú em convencerà que la fortalesa del govern depèn que Oriol Junqueras sigui conseller
06.11.12
El millor missatge que podem enviar
és que el president i el cap de l'oposició vagin a l'una
Oriol Junqueras
30.11.12
Un govern a la intempèrie i feble
no pot afrontar l'operació política més
important dels últims tres-cents anys
25.11.12
Fins ara hem anat molt sols; la gent
ens ha dit que volia que anéssim més acompanyats
Artur Mas
07.04.13
Ja assumim totes les responsabilitats
que ens toquen i assegurem que hi
hagi un govern fort
12.12.13
Amb la data i la pregunta, ERC no renuncia a entrar al govern si això és el més útil per al país
13.12.13
Hauríem de veure en quins aspectes ERC pot ser més útil al govern per culminar la consulta
Darrera actualització ( Diumenge, 29 de desembre del 2013 02:00 )