El Punt Avui

ICV i Unió repliquen a ERC i demanen una pregunta que obtingui un sí ampli

Els republicans no afluixen i insten Mas a convocar una cimera sobiranista per acordar els termes de la consulta

Simó apel·la a la mobilització ciutadana

10/12/13 02:00 BARCELONA - REDACCIÓ
Debat al Parlament amb Mas al faristol i Rovira (ERC), Fernández (CUP) i Herrera (ICV) Foto: Q.P.

“Una mala pregunta hipotecaria el procés i el portaria a un carreró sense sortida.” Aquest és, a hores d'ara, l'únic punt en comú que manté sense esquerdes el front sobiranista. A partir d'aquí, però, continua l'estira-i-arronsa i la falta de consens absolut pel que fa als termes de la pregunta.

ERC no afluixa i, tal com ja va avançar diumenge el líder dels republicans en un article publicat en aquest diari, la formació no permetrà que es cometi el que consideren que seria “un frau de llei a la ciutadania” si no s'inclou el terme independència en la pregunta. Les posicions dels partits favorables a la consulta continuen enrocades i ahir la portaveu d'ERC, Anna Simó, va reforçar l'article de Junqueras assegurant que, en cas que una majoria política aposti per una mala pregunta, els republicans donaran suport a “una demostració de força” de la ciutadania.

La rèplica a ERC arribava a la mateixa hora i des de la seu d'ICV. La portaveu Dolors Camats apel·lava a la unitat dels partits. “Una bona pregunta és la que garanteix que continuem junts”, va explicar la dirigent. Per la formació ecosocialista, la qüestió que es formuli a la ciutadania ha de permetre unir en el sí tant federalistes com confederalistes que vulguin trencar amb l'statu quo sense abandonar els lligams amb l'Estat, una opció que ha quedat pràcticament descartada per ERC. ICV també es va afegir a la demanda republicana de convocar una cimera dels líders. Més prudents es van mostrar ahir els militants d'Unió. El secretari general d'UDC, Josep Maria Pelegrí, va reiterar que la pregunta sigui “inclusiva”, tal com va reclamar la setmana passada el president Mas, per tal d'aconseguir una majoria social que afegeixi valor al resultat de la consulta. El PSC, d'altra banda, va criticar les presses amb què treballen els partits i “els càlculs a curt termini” que en fa ERC. Els socialistes no amaguen la preocupació per l'entrada d'ICV en el front sobiranista i cap a aquesta formació van dirigir alguns dards. “Cal que obrin els ulls i surtin d'aquest joc que no és el seu”, van etzibar.

LES FRASES

No abonarem un frau a la ciutadania, cal que ens ajudin a pressionar per una pregunta clara
Anna Simó
PORTAVEU D'ERC
ICV és un convidat de pedra i demanem que surti d'un joc que no és el seu
Esteve Terradas
SECRETARI D'ORGANITZACIÓ
Una bona pregunta és la que garanteix que continuem junts
Dolors Camats
COORDINADORA NACIONAL D'ICV

Rajoy diu que ni pot ni vol autoritzar una consulta

“Jo no puc autoritzar un referèndum. No vull, però és que a més no puc, jo no podria autoritzar un referèndum per exemple com el que hi ha a Escòcia per la senzilla raó que la sobirania nacional correspon al poble espanyol, segons diu la Constitució”, va afirmar el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en una entrevista a El País i altres diaris europeus publicada ahir. El president hi va afegir que el Parlament tampoc pot autoritzar una iniciativa d'aquest tipus, si no és que es reformi la Constitució. Per fer-ho –diu–, “existeixen procediments”. Rajoy va afirmar que “mai Catalunya i la resta d'Espanya han viscut separats” i que “estan unides per llaços de tota mena”.

Darrera actualització ( Dimarts, 10 de desembre del 2013 02:00 )