El Punt Avui

Herrera retreu a Mas haver “consolidat les retallades”

El PSC diu que el balanç del primer any de govern és el pressupost del 2014, “amb privatitzacions i sense un nord clar ni polítiques socials”

El PP demana una crisi de govern per canviar de rumb

26/11/13 02:00 BARCELONA - REDACCIÓ
El coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera , durant una intervenció al Parlament Foto: ANDREU PUIG.

L'oposició va aprofitar l'aniversari de les eleccions per fer un balanç crític del primer any de govern, en què, per Joan Herrera, l'executiu d'Artur Mas “ha consolidat les retallades i s'ha començat a vendre el país”.

El coordinador nacional d'ICV feia referència als processos de privatització endegats o previstos. Per Herrera, s'ha “perdut un any sense ingressos extra” perquè els acords entre CiU i ERC per recuperar impostos o crear-ne de nous a instàncies dels republicans ”o no s'han fet o s'han fet tard i a mitges”.

Herrera, que també va criticar la resposta de l'executiu al degoteig de casos de corrupció, va considerar que la nota positiva del primer any de govern l'ha posat la ciutadania, tant per les reivindicacions nacionals com per les protestes en clau social. L'ecosocialista sí que reconeix al govern avenços pel que fa al debat sobiranista, perquè ha passat, va dir, d'intentar “l'apropiació” de la reivindicació de la consulta a crear figures com ara el pacte nacional i la comissió pel dret a decidir.

El PSC va considerar a través del seu secretari de política municipal, l'alcalde de Granollers Josep Mayoral, que “el millor resum” de la gestió del govern aquest any és el pressupost del 2014, uns comptes “sense un nord clar, amb privatitzacions i que continuen sense fer polítiques socials”.

També va ser molt crític el balanç del PP. Pel seu portaveu, Enric Millo, l'executiu està “cremat” i necessita una renovació “profunda” i “imprescindible” per allunyar-se del full de ruta sobiranista. Millo entén que aquest ha estat un any “perdut, amb absència de pressupost, sense inversions i amb un govern a l'ombra d'Oriol Junqueras marcant les directrius al govern”. Per redreçar el rumb, hi ha afegit, “Mas hauria de renovar l'executiu”. No va concretar, però, quins consellers hauria de rellevar.

En canvi, la CUP va definir aquest any com el de la “dilació” del procés sobiranista, fins al punt que el diputat David Fernández va considerar que “sembla que el procés no ho és gaire”. Per la CUP, que va presentar un vídeo en què es feia una crida a una vaga general, aquests 12 mesos han estat els del “col·lapse social” i la “involució econòmica i financera”.

Darrera actualització ( Dimarts, 26 de novembre del 2013 02:00 )